30 srpnja 2009

Brdo, brdo, ubrdo


Naslov najbolje opisuje jučerašnji trening. Osim Kreše, Ivane i mene, tu su i Iskra i Luka koji se vratio sa trening kampa te Nenad koji nas prati na biciklu. Počelo je lagano, ali već na prvoj promijeni ritma dalo se naslutiti da će trening imati karakter opterećenja na noge. Dolaskom na uzbrdicu kreće veselje. Dvije serije jelenjih skokova na uzbrdicu od 100 metara. Nastavljamo u laganom ritmu do stepenica na kojima već uobičajeno radimo zbunjivanje nogu: tri naprijed, jedna nazad i tako dvije serije. Slijedi opet opuštanje pa još tri serije jelenjih skokova po malo ravnijem terenu. Dolaskom na Kraljičin prvi dio treninga je gotov. Priključuje nam se i Nenad. Slijedi razgibavanje, osvježenje na izvoru i priprema za drugi dio treninga. Brdski fartleki do Medvedgrada sa jednom dionicom opuštanja i 5 dionica opakih sprinteva. Na Medvedgradu su noge već opako teške, no zadovoljni smo jer do Šestina praktički slijedi samo istrčavanje.

Bilo je teško, ali dobro. U subotu smo u 9:30 na istom mjestu, ali produžujemo prema Grafičaru. Kao što rekoh, tko želi neka dođe. Neće biti tako opako, a opet nikada se ne zna kakvu inspiraciju će Krešo imati pa nas možda i iznenadi. U tome je i čar njegovih treninga da napravi zanimljiv i drugačiji trening.

Evo malo i povijesti, odnosno statistike WOC-a iz ugla Hrvata. Na seniorskom Svjetskom prvenstvu do sada je nastupilo 20 natjecatelja iz Hrvatske. Od toga je 7 djevojaka i 13 dečki. Prve nastupe bilježimo u Mađarskoj 1983. godine (Dunja i Ivko).

Po broju trka tablica izgleda ovako:

1. Edi Ocvirk - 18 utrka
2. Lino Legac - 17 utrka
3. Tihomir Salopek - 13 utrka
4. Tomislav Kaniški - 11 utrka
5. Petar Delić, Ivo Tišljar - 10 trka
6. Dunja Uroić, Martina Bedeković i Eva Ocvirk - 6 utrka
7. Neda Gobec, Ivan Marchiotti - 5 utrka
8. Tena Sakar, Vedran Bijelić i Matjaž Štanfel - 4 utrke
9. Vinka Kvočić, Nikolina Stepan,Damir Miljković, Damir Gobec - 3 utrke
10. Damir Klobučarić - 2 utrke
11. Karlo Gobec - 1 utrka

Najbolji rezultati koji su ostvareni su: A-finale Petra Delića na kratkim stazama 2001. u Finskoj i A-finale Tihomira Salopeka na srednjim stazama 2003. u Švicarskoj. Obojica su bili 13. u svojim kvalifikacionim grupama kada su se kvalificirali s tim da je Delić imao 21,2% zaostatka, a Salopek 13% zaostatka za vodećim u grupi. U finalima Salopek je završio 33. (25,1%), a Delić 60. (58,3%).

Na današnjoj slici reprezentacija Hrvatske na WOC-u u Japanu 2005.

Broj komentara: 6:

  1. Evo jedne opaske, ne toliko bitne, ali tek tolko da se zadovolji forma :) ... Naime, radi se o ne zavedenim rezultatima muške štafete u Norveškoj 1997. Pretpostavljam da si podatke vadio sa stranice (http://www.maprunner.co.uk) u kojoj ti rezultati nisu prikazani. Tako da Ivo, Tomo, Špek i ja imamo po trku više.
    Edi

    OdgovoriIzbriši
  2. Super, hvala na informaciji. Budem ispravio.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne znam za druge, al na tri prvenstva na kojima sam bio skupio sam više od šest nastupa: kvalifikacije, finale, štafete. Jednog lijepog dana kad raskopam podrum javim točan broj

    OdgovoriIzbriši
  4. Može biti. Kao što je Edi rekao informacije su sa maprunnera i ako je što njima promaklo onda je i meni :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Evo gledam na tom Maprunneru, u Švedskoj mi piše jedan nastup - kvalifikacije klasike, a fali B-finale klasike i štafeta.

    U Americi spominje, klasiku, štafetu i kvalifikacije srednjih, a fali B-finale srednjih

    U Norveškoj spominje kvalifikacije klasike i srednjih, a fali štafeta.

    Sve skupa minus 4.

    OdgovoriIzbriši
  6. Istina je manjkava je evidencija. I meni fali trka u Americi. Evo idem ispraviti

    OdgovoriIzbriši