18 ožujka 2010

Pretilost u Hrvata

Zadnja dva dana konačno je netko progovorio o problemu prekomjerne težine u Hrvata. Kažu da je preko 50% muškaraca i 40% žena pretilo. Taj postotak je vjerojatno i puno veći. Ono što zabrinjava je upravo i citat koji izdvajam:



"....Pretilost je sve izraženija i kod djece školskog i srednjoškolskog uzrasta. U tom razdoblju slobodno vrijeme provode sjedeći (pred računalom, televizorom, u kafićima...), usvajaju negativne prehrambene navike (brza hrana, gazirana pića) i dolaze pod utjecaj niza poroka (duhan, alkohol, droga). Da bismo utjecali na tu dob, trebamo ih motivirati da se uključe u neku od tjelesnih aktivnosti, što prije svega mora biti njihov osobni izbor, a ne prisila. Uz tjelesnu i zdravstvenu kulturu kao obvezan predmet u školama, toj se populaciji preporučuje izbor dodatnih sportski aktivnosti u sklopu školskih sportskih klubova. Primjerene sportske aktivnosti koje mogu služiti prevenciji pretilosti su: košarka, rukomet, nogomet, plivanje, gimnastika, skijaško trčanje i rolanje. Preporučuje se redovito vježbanje tri puta tjedno po jedan sat..."


Također je utvrđeno da dobra forma može reducirati posljedice prekomjerne težine....."

 Kao sportski djelatnik nažalost svjedok sam svega toga i u razgovorima sa drugim sportskim trenerima i voditeljima sportova već godinama zamjećujemo rapidni pad tjelesne aktivnosti kod mlađe populacije. Sve to možemo preslikati i na naš sport, pa dalje na stanje u klubovima i na kraju na brojnost mladih na treninzima. Naš klub daleko je najveći po broju članova u Hrvatskoj i time se ponosi, ali nažalost sav trud oko mladih najčešće nam pada u vodu. Koliko je teško zadržati nekoga u sustavnom treningu vidimo najbolje iz Krešinih treninga. Najredovitiji su oni koji imaju "broj šasije stariji od 25, 30, 35..."

Tjelesnu aktivnost često zamjenjuju kojekakve dijete, aparati i sl. umjesto da čovjek izađe van i barem prošeće ako se već ne bavi sportom. Na šetnju ne mislim gledanje izloga u Ilici već odlazak na Kraljičin zdenac, Savski nasip, Bundek i sl.

Baš ovih dana malo gledam karte u okolici Zagreba i sastavljam neku listu karata koje više ne zadovoljavaju standarde Kup natjecanja. Ima tu i dobrih terena koje bi valjalo obnoviti. Najstarija među njima svakako je vršni greben Medvednice, slijedi Kraljev vrh, Stubičke toplice, Dolje... Od novijih karata svakako je tu karta Ponikvi koja je stalni trening poligon i nije obnavljana od 1998. Zaprešić bi isto već trebao temeljitu obnovu. Neki zagrebački klubovi investirali su u nove karte pa su tako izrađene karte Plitvičkih jezera, Jelenovca, Bundeka, Zapruđa, Ključić brda... Bilo bi lijepo kada bi lista bila podugačka, ali nažalost financijska situacija je uvijek takva da je teško zatvoriti kalkulaciju osim da samostalno odradiš posao. Za to treba i vremena i znanja kojeg u Hrvatskoj malo tko ima. 

Eto kroz dogledno vrijeme nadam se da ćemo imati i povjerenstvo za karte u HOS-u koje će onda rangirati karte i davati zeleno svijetlo za one terene koji to zaslužuju.

I na kraju dobra vijest. Kapela je smogla snage i trka ipak ide 18. travnja. Teren se još ne zna, ali eto  izbor nije baš velik. S obzirom da je njihov klub trenirao ove godine na Branje vrhu i na Ponikvama to znači da tamo trke ne bi trebalo biti zbog fair playa prema ostalima. Možda stiže nova karta? Tko zna? :)

Nema komentara:

Objavi komentar