01 lipnja 2010

Europsko prvenstvo - Bugarska

Dok smo mi trčali po Plitvicama nešto istočnije od nas u Bugarskoj se održava Europsko prvenstvo za seniore u orijentacijskom trčanju. Kako HOO nije predvidio financirati ovu akciju, a i inače sredstva koja imamo nisu dostatna za nastupe na Svjetskim prvenstvima Hrvatska tamo nema predstavnika. Svejedno je zanimljivo pratiti rezultate, karte i plasmane naših susjeda Slovenaca za koje nastupaju Janez Pretnar, i naši susjedi iz Brežica Jaka i Andraž.
Jaka je pokazao izuzetnu formu i na Ačkovom kupu na kojem je pobijedio ispred Matjaža, dok je Andraž također konstantan i svoju formu pokazuje nizom izvrsnih rezultata ove sezone. Možemo reći za obojicu da su sigurno u rangu Matjaža. Njihova motiviranost nakon slabijih rezultata na WOC-u prošle godine opet je vrlo visoka, ali sudeći prema rezultatima sprinta nije im se baš otvorilo. Andraž je na kvalifikacijama sprinta bio 31. od 38 natjecatelja, Pretnar 36. od 37. natjecatelja, a Jaka 34. od 37. natjecatelja. Vremena koja su ostvarili daleko su od loših, dapače trčali su ispod 6min/km, ali EOC je takvo natjecanje na kojem nema "slabih" natjecatelja. Pobjednici po grupama trčali su oko 4min/km što je fantastično brzo. Ako pogledamo malo kartu sa trke vidjeti će se da je prvi dio bio klasični sprint po parku, a drugi dio trčao se po pješčanim dinama uz more. Hrvatski juniori koji su trčali u Bugarskoj znaju koliko je teško trčati po tom pjesku i koliko snage izvlači iz svakog natjecatelja. U B finalu su doživjeli potpuni debakl, Andraž je diskvalificiran, a Jaka nije niti startao. Na kvalifikacijama dugih staza nisu baš puno bolje prošli: Jaka diskvalificiran, Pretnar također, a jedino je Andraž nešto bolji na 26. mjestu. Šteta, jer znam koliko im je bilo stalo do dobrog nastupa. Tereni dugih staza bili su kontinenatalni i trebali su im odgovarati. 
Ako pogledamo žensku konkurenciju vidjeti ćemo da su sve favoritkinje tamo, ali jedna se opet ističe. Simone Nigli definitivno je na starim stazama slave. Nakon gotovo pola minute prednosti pred svjetskom elitom u kvalifikacijama sprinta i u finalu je bila na vrhu. Osvojila je srebro iza Helene Jansson, a njih dvije su gotovo minutu ispred ostatka konkurencije. Na kvalifikacijama dugih staza čak je 4 minute ispred drugoplasirane Vroni Konig. 

Kod muškaraca je u sprintu slavio švicarski specijalist za sprint Fabian Hertner ispred svog kolege Daniela Hubmana, a treći je legendarni šveđanin Emil Wingstedt poznat po svojim švedskim čarapama. A šta reći na činjenicu da je u prvih 8 čak 6 Švicaraca?! Na kvalifikacijama dugih staza svoju kvalitetu potvrdio je i Thierry koji je također uvjerljivo pobijedio u svojoj grupi. Dobra duša svjetske orijentacije sigurno je jedan od favorita za medalju ako ga ne pojede npr. lav u šumi ;) kakve je sreće.

Danas se trče kvalifikacije srednjih staza, Thierryeva perjanica među disciplinama. Hoće li ga netko uspijeti skinuti sa trona? Ostaje nam da pratimo rezultate.

Nema komentara:

Objavi komentar