21 lipnja 2010

Uzbudljiv vikend u Rijeci i na Platku

Prognoze su se ostvarile. Kiša je neumorno padala još kada smo kretali iz Zagreba. No u cijeloj mokroj vikend priči subota je ipak isplivala nekako bez kiše. Trka na Trsatu je protekla u suhom okruženju. Staze su bile zanimljivo koncepirane i u silnoj brzini radilo se puno grešaka. I dok za neke kontrole znam gdje su sekunde otišle, za neke mi još sada nije jasno kako je vrijeme u odnosu na Edija toliko lošije. Pred kraj staze stigao sam Fabu i počelo je neobuzdano ganjanje što je uzorkovalo i veće greške tako da sam na predzadnje dvije kontrole izgubio višeod 40 sekundi. Na sprintu puno previše. To je iskoristio Ivan Draušnik koji je zasluženo izborio srebro. Edi ovaj puta klasa za sebe. Brz, točan i nedodirljiv. U košmaru promjena smjerova, puno kontrola i brzini puno je natjecatelja preskočilo kontrolu ili pretrčalo istu. To su odlike sprinteva i normalne stvari. Mislim da je postotak diskvalifikacija na sprintevima daleko veći nego na običnim trkama.
Nakon proglašenja počela je kiša i odonda još nije stala.

Nedjeljno jutro na Platku bilo je mokro i srećom bez magle. Start je bio blizu doma pa su natjecatelji ipak mogli boraviti duže na toplom prije nego su se zaputili prema  šumi. Za promjenu je i muška elita bila dobro popunjena i to je super.Čovjek ipak ima više motiva i mislim da je neminovno i dobro da iduće godine sustav natjecanja ide na dvije seniorske muške i ženske kategorije.
Elitna staza je bila dugačka malo ispod 10km. Jedna prava muška klasika. Koncepcija u prvom dijelu staze mi se sviđala. Puno orijentacije i puno mogućnosti za greške. Tu sam i napravio jedini burek od cca.7 minuta. Ostatak staze mogu reći da sam odtrčao relativno dobro, bez nekih većih grešaka. Taktika je bila da ipak krenem nešto polakše i sigurnije zbog dužine staze i to se pokazalo kao dobro. Istrčao sam stazu do kraja bez velike muke, a ove godine u nogama baš i nemam nekih dužinskih treninga.
Od konkurencije na listi su bili uobičajeni elitaši i dobar dio A kategorije. Prema mojim procijenama Lino je bio favorit, Edi iza njega i za broncu se borba trebala voditi između mene i Vedrana. Znao sam da ako puno ne griješim imam i objektivne šanse to ostvariti. Iako me greška na 7.KT malo izbacila iz ritma Platak je takav teren na kojem uvijek možeš očekivati da će i ostali griješiti. To se dobro vidi po prolazima. U tehnički težem dijelu staze oscilacije su velike i puno se više griješilo, dok je drugi dio staze bio nešto lakši i tu su mogli brzinci dobro profitirati.
No dok je kod djevojaka gotovo cijeli drugi dio staze bio puno trčljiviji, kod muških je nakon nekih brzih dionica slijedilo i par tehničkih kontrola i ako si uletio u punoj brzini u taj dio, gubile su se minute. Vedrana nisam vidio na stazi, ali prema prolazima vidim da sam ga stigao 6 minuta na 19.KT gdje sam pokupio Nikolu koji je kontrolu prije bio sa Vedranom. Da li je on mene vidio tamo ne znam, ali slijedećih par kontrola je bilo puno trčanja i to je njemu moglo odgovarati zbog brzine. Na kraju ipak eto bronca. Lino je bio uvjerljiv i zanima me baš da li bi Matjaž mogao skinuti njegovo vrijeme jer mi se čini vrlo respektabilno. Edi je drugi sa sedam minuta prednosti ispred mene. Recimo da sam išao bez te jedne veće greške bili bi tu negdje, no i on ima svojih grešaka.
Malo još o koncepciji. Nisam stigao vidjeti puno drugih staza, ali moram priznati da je nakon dugo vremena M12 imala po meni izvrsnu stazu primjerenu njihovoj dobi i znanju, a da su MŽ21 mogli izbjeći još onih par trkačkih dionica (kod cura naročito). M14 je imala istu prvu kontrolu kao i elita, malo preteško za njih. S obzirom na vlakić u ženskoj kategoriji uvijek sam veći poklonik dužih startnih intervala, tako da su i cure mogle imati barem 6 minuta startni interval, a možda se mogao i prmjeniti leptir u nekom dijelu staze da se razbije grupa ako je stvorena. 
Što se organizacije tiče, kapa dolje svima u Torpedu. Od kluba koji je bio pred rasulom stvorili su klub koji ima najmoderniju opremu, dobru organizaciju i volju. Karte prvi dan plastificirane, a drugi dan otisnute na vodo-otpornom papiru. Svaka čast. Nema sumnje da će Alpe Jadran kup će biti na visokom nivou. Jedino Marin ne smije biti u organizaciji, jer kada on radi trke onda kiša pada kao iz lavora.

Bacite pogled i na stranicu sa rezultatima na kojima imate i prolaze i splitbrowsere. Zgodno za analizu.
Rezultati Rijeka
Rezultati Platak

Nema komentara:

Objavi komentar