02 lipnja 2010

EOC štafeta

U tijeku su štafetna natjecanja na Europskom prvenstvu u Bugarskoj. Nakon druge izmjene kod djevojaka vodi Češka koju je Dana Brozkova dovela sa petog na prvo mjesto. No prve četri reprezentacije su u principu u grupi i imaju velikih pet minuta prednosti pred ostatkom štafeta. Borba za medalje voditi će se na kraju između Švedske, Finske, Švicarske i Češke, a to znači borbu između najvećih - Hellene Jansson, Minne Kauppi, Eve Jurenikove i naravno Simone Nigli. Hoće li Simone ovoga puta ipat biti bolje sreće od WOC-a kada je izgubila vodeću poziciju na kontroli koja je bila vrlo diskutabilna (rupa u zelenom)?

09:30
Na prvom prolazu u trećoj izmjeni vodsvo je preuzela Šveđanka Hellena Jansson, Eva Jurenikova je druga, a Minna Kaupi treća sa nešto manje od minute zaostatka. Simone Nigli izgubila je priključak i trenutačno zaostaje nešto manje od dvije minute.

09:40
Obrat!!!
Na drugu prolaznu kontrolu prve zajedno dolaze Simone Nigli i Minna Kaupi. Dvanaest sekundi iza njih u paketu dolaaze i Jurenikova i Jansson. Slijedi fantastična borba u zadnjim kilometrima staze. Sa nestrpljenjem očekujemo vijesti sa treće prolazne kontrole od koje do cilja ima samo dvije minute. Zadnja izmjena ima oko 1000 metara dužu stazu.

09:52
Na zadnju prolaznu kontrolu prva dolazi Minna Kauppi, a odmah iza nje Hellena Jansson! Simone je 40 sekundi iza njih, a Eva Jurenikova gotovo dvije minute iza.

09:54
Nakon nešto manje od dva sata borbe djevojke su utrčale u cilj. Zlato za Švedsku (Jansson), srebro za Finsku (Kauppi) i bronca za Švicarsku (Nigli). Neizvjesna borba vodila se kroz cijelo vrijeme i to sa puno obrata na stazi.Prve tri štafete su u jednoj minuti razmaka i malo mi je žao Čehinja koje su gotovo do samog kraja držale priključak. Za manje od pola sata kreće i start muških štafeta.

11:05
Polako se bliži kraj prve izmjene kod muškaraca. Većina štafeta je u cilju, a razmaci su vrlo mali. Vode trenutačno Šveđani, ispred Francuza i dvije Norveške štafete. Prvih čak šesnaest štafeta nalazi se na razmaku od minute i nešto sitno sekundi. Solidnu trku otrčao je i Andraž Hribar za Sloveniju koja je trideseta u poretku, a iza njih su štafete Ukrajine, Estonije, Italije, Rumunjske, Srbije, Danske, Turske...

11:40
Švicarska u vodstvu ispred Švedske i Norveške nakon druge izmjene. Odmah iza njih su i Francuzi sa manje od minute zaostatka, a znamo tko trči zadnju izmjenu za trikolore. Čini mi se da će i kod muškaraca biti vrlo zanimljiva završnica. Zadnja izmjena ima oko 9000 metara dugu stazu i na kraju će opet odlučivati sekunde. Stvarno fascinantno koliko ujednačeno idu vrhunski natjecatelji.

13:30
Švicarci su ipak pobijedili. Niti veliki Thierry na kraju nije uspio protiv Mathiasa Merza. No Francuska je konačno dočekala i tu štafetnu medalju. Nakon razočarenja na WOC-u u Češkoj i Mađarskoj gdje su izgubili gotovo sigurne medalje nesretnim slučajem, vjerujem da će ovo srebro ipak zaliječiti rane. Norvežani su na kraju uzeli broncu ispred Švedske 1 i 2. Švicarska 2 je šesta, a Slovenci su na kraju 29. ispred Portugala, Španjolske...

Uglavnom se opet pokazalo da su štafetna natjecanja uvijek najzanimljivija za pratiti i vrijedilo je povremeno baciti pogled na ekran dok su se izmjenjivali u vodstvu. Na Europskom prvenstvu sada slijedi dan odmora pa kreću finala srednji i dugih staza.

Nema komentara:

Objavi komentar