19 listopada 2011

Zima stiže

Kada pogledamo unatrag ovu jesen možemo stvarno reći da su nam vikendi bili fantastični. Gotovo sve trke održane su po prekrasnim sunčanim danima za razliku od lanjske godine kada smo se topili u vodi. Najava za snijeg ovaj vikend polako usmjerava misli prema zimskim aktivnostima. Ozbiljne pripreme su počele već u ljeto, a sada se praktično samo dovršavaju pripremne radnje za sezonu.
Proteklih dana u Zagreb je došla i posebna delegacija sa jednog od  najpoznatijeg europskog skijališta Kronplatza. Prezentacija koju su napravili o novostima bila je stvarno nešto posebno. Projekti vrijedni desetke milijuna eura realizirani su u samo jednoj među-sezoni. Oni planiraju nekoliko godina, a realiziraju u par mjeseci. Kod nas je upravo dijametralno suprotno.
Pa što je to tako revolucionarno ove godine kod Tirolaca? Napravljena je nova skijaška staza dužine 7km! Napravljena je nova žičara koja povezuje skijalište vlakom sa susjednim skijalištima. Iz vlaka se direktno ide na žičaru. Napravili su, odnosno zamjenili i ugradili još nekoliko gondola sa grijanim sjedalima, proširili nekoliko staza, povećali udobnost na dvije žičare smanjivanjem broja sjedala, ali povećali kapacitet ubrzanjem same žice. Sve ovo napravljeno je u jedno ljeto. Kada pogledamo naša skijališta, čovjeku dođe da plače. Bjelolasica prošle godine nije radila niti jedan dan, a prema svemu sudeći neće tako skoro niti proraditi. Umjesto da je glavni paviljom Olimpijskog centra obnovljen, novac od osiguranja je potrošen i sada samo slijedi propast svih ostalih paviljona koji će zbog zime i vlage propasti, a da ne pričamo o privatnim investitorima koji su izgradili apartmane i smještajne kapacitete u Vrelu. Sama Bjeloalsica ima fantastične mogućnosti, ali očito je da nikoga nije briga ili jednostavno ne znaju ništa o zimskom turizmu.

klikni na gornji tekst da vidiš zašto volimo skijanje


Pitaju ljudi pa zašto skijate u Italiji, Austriji...a kada kažem da je tamo jeftinije nego na Sljemenu ili Platku blijedo me gledaju. Da u startu ski karta je daleko skuplja nego doma, ali kada podijeliš cijenu karte sa skijaškim kilometrima koje napraviš tijekom dana ispada da su naše cijene paprene.
U svakom slučaju Kronplatz će i ove godine biti skijalište broj 1 u Hrvata, a kada je tako onda je i ponuda koja se nudi za Hrvate tamo prvorazredna... skijaška škola, smještajni kapaciteti, prijevoz, ugostiteljska ponuda, zabava....U "Hrvatskom tjednu" je sve podređeno našim gostima.

1 komentar:

  1. I jedino na Kronplatzu cete naci super cool tetu u vrticu koja ce s osmjehom maziti i paziti sve klince i klinceze do 7 god. :D

    S.

    OdgovoriIzbriši