14 listopada 2011

Otvoreno prvenstvo Samobora

OK Japetić je prošli vikend organizirao svoje natjecanje na Žumberku. Dva dana na teškom i zahtjevnom terenu u okolici Budinjaka ponudila su pravi gušt orijentiranja. Organizacijski se klub potrudio i napravio je većinu stvari onako kako i treba. Bilo je malo natezanja sa startnim listama, no to su problemi koji se lako rješavaju i ne utječu na esenciju našeg sporta:"Odlazak u šumu i druženje na cilju". Toga nije manjkalo, a najbolji primjer su klinci koji su se svi zajedno bez obzira na "pripadnost" zafrkavali oko cilja.

Prvi dan je na programu bila konačno jedna "klasika" u našem kupu. Vrijeme je bilo izvrsno i svi preduvjeti za dobru trku su bili prisutni. Naravno koncepcija staze je stvar svakog postavljača, a ukusi što nekome paše u koncepciji su također osobni stavovi. Kako nikada nisam volio probijanje kroz trnovita područja, taj dio staze mi se nije svidio. U tim dijelovima sam vjerojatno i gubio podosta vremena. Bio bi sretniji da smo imali više osmica po tehnički teškom terenu. No kako Thierry kaže: "Moraš se boriti protiv onoga koji je sastavio stazu i dokazati da si bolji od njegovih zamisli". Nije baš tako ispalo, ali nije da sam nesretan zbog toga. Najveću grešku sam napravio na novom dijelu karte pred sami kraj. Stojim u šumi, oko mene stijene, pravi "skalačeki" ;), a na karti šuma Striborova sa par crnih točkica. Ništa mi  nije jasno. Opis kontrole kaže ugljenište, a na karti smeđi X koji bi trebao predstavljati posebni detalj na terenu. Kada sam konačno našao kontrolu shvatio sam da sam prošao na pola metra od nje barem tri-četiri puta. Kontrola u rupi, no pozicija štima. Nema zamjerke, osim na crtača. Totalno me zbunilo i smetao cijeli niz stijena koje su prikazane na čudan način kao kameno polje. No, ono glavno je da sam stazu prošao, noga i dalje boli unatoč bandažiranju, ali stvari idu na bolje. Sve u svemu gledajući koncepciju malo je falilo dugih dionica koje su glavna odlika dugih staza, no to su nijanse.Cilj je postignut, bili smo u šumi i orijentirali se. Uživali u prirodi koja je u ovo doba stvarno posebna.
Boravak na cilju malo se odužio jer je naš Krešo treker odlučio provesti malo duže vremena na stazi. To je klasični problem sa trekerima jer su im naše orijentacijske staze prekratke pa uporno borave onoliko koliko smatraju da trebaju biti u šumi, a to se kod njih mjeri u barem 5+ sati. Tako i bi. Unatoč našem obilasku cijelog terena autom Krešo je sam izašao iz šume, pomalo razočaran jer mu je organizator maknuo zadnje tri kontrole. Što se može kada treking traje cijeli dan, a kod nas ipak prije mraka treba i skupiti zastavice :))

večera

Povratak u Zagreb smo preskočili. Našli smo smještaj na brdu i nas dvadeset je uživalo u dobroj klopi, toplim tuševima, velikom dnevnom boravku sa televizorom i udobnim krevetima na samo par minuta od ciljnog prostora. Neki su bacili i nogomet na prave male golove u dvorištu.

ciljni prostor drugi dan


Drugi dan je osvanuo sunčan, ali su vjetrovi ubrzo donijeli kišicu. Već smo pomislili da nas čeka mokra trka. Postavili smo šator na cilju, a organizator se potrudio i postavio je veliki šator za sve natjecatelje. No na kraju nije trebalo. Sunce se probilo i sve je opet bilo spremno za novu trku. Trčalo se na novom dijelu karte, a dužine su bile skraćene na srednje staze. Po prvi puta od kada sam povrijedio skočni zglob u Rijeci noga se ponašala puno bolje i manje je bolila. Još je doduše ograničen zglob u pokretu, no miče se i to je bitno.
Startao sam prvi i poučen iskustvom o crtanju stijena od prvog dana bolje sam čitao kartu što se pokazalo i na vremenu. Nekoliko sitnijih grešaka do cilja i solidnih par minuta zaostatka za Linom i Tomicom. Matjaž je ionako trenutačno klasa za sebe.

Vihoraši u Kalju

Sve u svemu jedan vrlo lijepi vikend, uz vrlo dobru organizaciju trke. Na trci je bilo devedesetak natjecatelja, a bile su nam i "Sove". Da se termin nije preklopio sa "Zagrebačkim maratonom" imali bi zasigurno i preko stotinu trkača.
ekipa M16
Rezultati natjecanja su na stranicama OK Japetića jedino još nema prolaznih vremena za analizu. Valjda bude i to uskoro.

Nema komentara:

Objavi komentar