06 listopada 2011

Preminuo Zdravko Ceraj

Dugogodišnji predsjednik planinarskog saveza Zagreba i jedan od pionira Hrvatskog planinarstva i atletike g. Zdravko Ceraj danas je preminuo u 92. godini života. 

Zdravko je tijekom svoje planinarske karijere koja je trajala punih 75 godina osvojio gotovo sve europske i hrvatske planine i vrhove, a još prošle godine održao je pozdravni govor na Danu planinara grada Zagreba na Medvednici. Njegove priče nadahnule su mnoge Hrvatske planinare i atletičare. Kao atletičar nastupao je na Olimpijskim i Mediteranskim igrama za reprezentaciju bivše Jugoslavije. 1952. nastupio je na Olimpijskim igrama u Helsinkiju na 5000 metara (15'17 - PB 14'26). Na Mediteranskim igrama u Aleksandriji 1951. godine osovojio je srebrnu medalju na 5000m. Nagradu "Matija Ljubek" za životno djelo od Hrvatskog olimpijskog odbora dobio je 1994. godine.

Od silnih priča i dogodovština iz svoga života Zdravko je volio prepričati priču sa Grčke planine Olimp na kojoj je 1980. iskopao rupu u snijegu i u njoj prespavao, a u jednom danu dva je puta osvojio olimpski vrh Mitikas visok 2917 metara. Zbog svoje brzine kojom je osvajao vrhove dobio je nadimak "Alpska pošta". Na najviši europski vrh Mont Blanc (4807 m) popeo se tri puta. 
Prema svojim riječima dva se puta u planinama jedva spasio. Pet je dana sam proveo na stijeni u Julijskim Alpama, a osam dana spavao je i na sjevernoj stijeni Triglava. Jeo je samo snijeg, a nakon toga mu je supruga Karmela spalila planinarsku odjeću. No nastavio se penjati i dan danas je sa nama u planinama u našim srcima.

Zdravko Ceraj bio je i na mnogim orijentacijskim natjecanjima i pratio je zbivanja i kada se nije više aktivno bavio orijentacijskim trčanjem. Na "Zagreb openu" je u nekoliko navrata dijelio medalje najboljim pojedincima.
Sprovod će se održati u ponedjeljak na zagrebačkom krematoriju u 13:45 sati.

Nema komentara:

Objavi komentar