27 rujna 2010

Epilog

Zanimljivo je to kako ljudi ne znaju primiti kritiku i odmah vuku paralele sa drugim organizatorima. Danas sam dobio jednu poruku koja je gotovo bila prijeteća radi posta o koncepciji staze u Bjelovaru. Dotičnom anonimnom spisatelju skrećem pažnju da su moje opaske  o stazi ovaj puta stav većine natjecatelja koji imaju dugogodišnje iskustvo u planiranju staza i trčanju istih. Neki će to zadržati za sebe, a neki će to reći i javno. Sve što sam napisao rekao sam i tamo na licu mjesta u cilju Željku. Iza sebe imam iskustvo od preko 1000 trka i ne moram se skrivati iza rekla-kazala. Svi oni koji rade trke mogu nakon konstruktivnih kritika nešto naučiti za drugu trku. One nikoga ne vrijeđaju već skreću pažnju na stvari koje svakako treba popraviti u organizaciji natjecanja. Naravno da nitko nije savršen i da se pojedinačne greške događaju, ali i dalje stoji da koncepcija nije napravljena u skladu sa smjernicama i običajima postavljanja kontrola. No, to je sada manje bitno. U istom e-mailu skreće mi se i pažnja na trku Međimuraca i zašto njih nitko ne napada. To naravno nije istina, ali nije niti bitno jer sam Međimurce pohvalio za trku na Lužcu, ali sam i o Ravnoj gori napisao sve što je trebalo. I ne naravno da trke u našoj organizaciji nisu savršene i svaki dobronamjerni komentar je dobrodošao. Nitko nije imun na greške i nama se potkradaju i događaju, a iz svake greške pokušavamo izvući pouku da nam se ne ponovi. Kada je na Bundeku postavljena kriva KT poklopili smo se sa ušima i napravili zamjensku trku. Ako želimo veći broj natjecatelja na našim natjecanjima onda i staze moraju biti primjerene i zanimljive jer one privlače ljude. Ako klincima ili početnicima stavite pretešku stazu izgubili ste ih zauvijek iz sporta. Ako postavite stazu koja daje prednost atletičarima , "šleperima" ili jednostavno onima koji u tom trenutku imaju više sreće umjesto znanja orijentacije događa se isto. u orijentaciji je dužina staze zadana vremenom pobjednika i ako u smjernicama piše da je za srednje staze to vrijeme 35 minuta ono ne može biti 15 minuta ili 60 minuta. Tada koncepcija ne valja, ali može biti 31, 32 ili 37 ili 40 minuta. To se dogodilo nebrojeno puta i to je razlog zašto pišem i skrećem pažnju na ono što treba popraviti. Nekima se to ne sviđa i to je njihovo pravo, neki izvuku pouku i rade bolje trke na koje im dolazi više ljudi, a neki ignoriraju i dalje rade po svome.

A kako to izgleda kada se koncepira jedna staza mogu i ukratko opisati kako mi to radimo. Možda netko ima bolji ili drugačiji sistem, ali u svakom slučaju dobar dio toga se zasigurno poklapa:

- određivanje terena na kojem se održava natjecanje
- ishodovanje svih dozvola od nadležnih tijela, šumarije, lovaca, vlasnika parcela...
- određivanje ciljnog prostora
- prvo izviđanje terena sa naglaskom na pregled ciljnog prostora, parkirališta, toaletnih prostora...
- prva koncepcija staza
- odlazak na teren, doreambulacija područja preko kojih idu natjecatelji ako postoji potreba za istim, izviđanje mjesta za kontrole i isprobavanje varijanti ako postoje
- unošenje korekcija prvobitne zamisli staze, ucrtavanje promjena u OCAD-u, finalizacija koncepcije staza
- odlazak na teren i označavanje mjesta za kontrole
- priprema dokumenata za tisak, pomicanje brojeva, rezanje linija, kružnica i sl
- tisak karata i poleđine sa natpisom kategorija
- plastifikacija karata
- pregled karata nakon što dođu iz tisaka radi eventualnih grešaka
- dan prije trke ako uvjeti dopuste postavljanje stupića i zastavica za udaljenije kontrole i provjera terena radi nenadanih izmjena
- jutro na dan natjecanja postavljanje Si stanica i papirića protiv krađe

Pred nama je ovu subotu "Trinaestica". Jedna od onih trka koju svakako treba trčati jer je zabavna i opuštajuća, a opet ima sve draži orijentacije. Vikend iza idemo na Budinjak. Samoborci pripremaju PH na srednje staze (dakle 35minuta vrijeme pobjednika ;). O Budinjaku sve najbolje. Bio sam na terenu prije godinu dana prije nego su Samoborci uopće planirali crtanje karte na tom terenu. Znam šta nas čeka i vrijedi svakako doći. Jedino na što se morate pripremiti je vrijeme putovanja do mjesta okupljanja. Na karti izgleda blizu, ali dok se popnete na Žumberak po zavojima i serpentinama prođe i dobar sat vremena od Samobora.

Eh baš me nasmijava anonimus. Sada se buni da se ponovljena utrka Vihor sprint kupa nikada nije održala (vjerojatno su rezultati izmišljeni), a što je najsmješnije prigovara da su članovi kluba trčali u Karlovcu pa nemaju pravo više nastupati na trci za sprint kup. Veće nebuloze još nisam čuo, a pogotovo kada znamo kakve su okolnosti bile taj dan u Karlovcu i ponajviše gdje smo trčali "inkrimirajuću" štafetu. Siguran sam da će im prolazak dječje kratke staze na karti koja nije bila u mjerilu umnogome koristiti u njihovom nastupu za mjesec dana :)))))))

2 komentara:

  1. da, oko 3 kuće i igrališta!

    Osim toga, cijela "strašna" štafeta je održana na prostoru karantene!


    pusa
    i.

    OdgovoriIzbriši
  2. Da, da eto vidiš kako je to kada treniraš na terenu prije trke ;) Zamisli tek da organiziramo cijelu zimu treninge, pa školu, pa još malo preko godine tamo treniram i onda radim trku na takvom prožvakanom terenu. Bilo bi to stvarno grozno :D Morati ću zatvoriti Karlovac i Zagreb za pristup svima do daljnjeg (jedino ne za one koji idu na tamo na palačinke)

    OdgovoriIzbriši