19 travnja 2010

Ponikve 2010

Dan nakon utrke dojmovi su se lagano slegli. Od pedesetak prijavljenih iz kluba, čak 40 je sa uspjehom savladalo svoju stazu. Neki nisu startali, nekima je bilo malo preteško...no to su porođajne muke svakoga tko po prvi puta dolazi na trku. Ponikve su sve samo ne lagani teren i tko na njemu napravi svoje prve korake, dalje će mu sve biti lakše (osim ako kreće na Plitvicama :).

Što se elitnih staza tiče rekao bih da su bile zanimljive, ali to ne opravdava uspon koji je daleko premašio preporučeni postotak. No elita je po meni zaslužila solidnu četvorku u koncepciji dok se za druge staze to ne bi moglo reći. Poglavito tu mislim na staze namijenjene mlađima i onima koji tek počinju. Puno preteških kontrola, elitnih dionica, neprimjerenih dionica za djecu. "Dvanaestica" je već na prvu kontrolu koja se možda nama iskusnima čini lagana, bila u dijelu na kojem ima cijela šuma puteva, a do nje je trebalo proći više od 400 metara sa 60 metara uspona što je 15%. Da sada ne seciramo stazu bilo je tu još dionica koje nisu za djecu te dobi. Sve češće nam se upravo događa situacija da postavljači obračaju puno pažnje na elitne staze jer se boje reakcija natjecatelja, a one najbitnije staze za najmlađe zanemaruju i pikaju kontrole iz fotelje. Uz malo truda i to se dalo riješiti i svi bi bili zadovoljni.
Nažalost opet se trčalo u suprotnim smjerovima što pravilnik ne dopušta. Bilo je i šiljatih kuteva na kojima su ljudi mogli profitirati ako su imali sreće da nalete kada netko odlazi sa kontrole. Sve ove stvari sada već spadaju u osnove postavljanja kontrola i svaki imalo iskusniji postavljač trebao bi misliti na to, a ne da se te greške ponavljaju iz godine u godinu.


Startne liste su bile uobičajeno bespotrebno nagruvane, ali već sam sebi postajem dosadan ponavljajući jednu te istu stvar. Ako start traje 60-70 minuta, a kategorija nema istu stazu sa nekom drugom kategorijom rastegnite ju maksimalno unutar tih 60-70 minuta. Kakvog ima smisla ako imaš dva-tri natjecatelja u jednoj kategoriji sabiti ih u 10 minuta, a možeš ih rastegnuti na jedan sat i dobiti poštene uvjete za sve natjecatelje bez da se stvaraju vlakići u kojima uvijek netko profitira tuđim znanjem.

Dječja trka ako se već organizira trebala bi ipak imati svoju glavu i rep. Svaka čast Emici i Mladenki koje se očito jedine trude u Kapeli da se ta trka i organizira svake godine, ali opet smo bili svjedoci jednog velikog propusta. Roditelji i djeca čekali su i čekali na proglašenju da se napravi i proglašenje najmlađih, a organizator ne samo da ih nije proglasio nego ih nije niti spomenuo. Možete li si zamisliti razočarane djece koja su došla trčati unatoč kiši (a bilo je i onih koji su samo zbog dječje trke došli na Ponikve). Ako nekoga zaboraviš proglasiti ili mu zaboraviš dati medalju neka to bude neki senior ili veteran, ali sa dječjim osjećajima se nije za igrati.

I na kraju neki rezime. Kada bi gledao samo "elitne staze" rekao bih da je trka bila solidna, dapače jedna od boljih u Kapelinom izdanju, ali ako gledam sveukupni dojam mislim da je opet napravljeno previše propusta na tehničkom dijelu gdje se ne smije kiksati.

Od rezultata svakako bih izdvojio naše cure: tri pobjede, jedno drugo i jedno treće mjesto u Ž12, Ž14 i Ž16, Dragec je pomeo konkurenciju u M21A, Bojana u Ž35, Nenad u M45...Ukupno jedanaest medalja za klub. Mi zadovoljni.
Osobno da nisam odradio jedan nepotrebni "fliper" mogao sam uštediti još 5-6 minuta i onda bi ostale greške bila u okvirima terena na kojem je to neminovno. Ovako ostaje žal za propuštenim i spoznaja da mi brda jednostavno ne leže i  da gubim daleko previše vremena na penjanju. Morati ću Kreši reći da vrati "Marince" u pogon.Gledam prolazna vremena na kontrolama i imam osjećaj da su i puževi bili brži u savladavanju uspona. Još nismo niti krenuli, a već sam na prvoj imao minutu zaostatka i to bez greške. Svaka čast Matjažu. Rezultati i prolazi

Slijedi tjedan bez trke za mene, ali puno rada na pripremi treninga i onda svi skupa na Trijangel. Oni koji mogu imaju i "Neninu trku", a ovu srijedu i trekersko-orijentacijski izazov na Ponikvama.

Nema komentara:

Objavi komentar