16 travnja 2010

Dosta je bilo

I dok još čekamo startne liste za nedjeljnu trku jučer je održan i sastanak IO-a HOS-a. Nažalost nisam uspio biti do kraja sastanka jer su me obaveze u klubu odvele tamo, ali uskoro ćete ćuti i odluke koje su donešene.
Raspravljalo se dosta i o reprezentativnim aktivnostima te će se definitivno donijeti neke bitne odluke u danima koji dolaze. Jedna od njih je svakako i recesijski pristup odlasku reprezentacija na Svjetska prvenstva. Smanjiti će se maksimalno broj reprezentativaca, a oni koji će nastupiti morati će biti mnogo bolji nego što su do sada bili. Moj stav kao direktora reprezentacije svakako će biti takav da će reprezentativci morati pokazati malo veći angažman oko svog odlaska i da im neće sve pasti sa neba kako bi otišli na prvenstvo. Donošenjem pravilnika o reprezentaciji definirati će se mnoge stvari, a ustrajati ću i na tome da svi članovi reprezentacija budu i maksimalno odgovorni prema Savezu koji ih financira. Što će to značiti u praksi? Pa prema mom mišljenju za početak će se gledati da reprezentativci budu redoviti na prvenstvima Hrvatske i Kup utrkama. Naravno uvijek se može dogoditi da je osoba spriječena za dolazak na neku trku, ali to se ne može provlačiti kroz sezonu. Status na Svjetskoj rang listi biti će također jedan od ključnih parametara kod izbora natjecatelja...

Prijedloga ima zaista puno i oni koji žele mogu se javiti sa svojim idejama po pitanju pravilnika. Dobiti će ogledni primjerak i možete elektronskim putem unijeti sve prijedloge i izmjene istog.

I na kraju za neke vesela vijest. Od jeseni se otvara mjesto novog direktora reprezentacija Hrvatske. Ako ste zainteresirani možete se već danas javiti na adresu HOS-a kako bi preuzeli dio obaveza i dobili osnovne informacije o onome šta vas čeka kao čelnog čovjeka svih selekcija. Proteklih sedamnaest godina koliko sam vodio razne reprezentacije otišlo se na cijelo čudo prvenstava. Mislim da sam napisao nekoliko tisuća stranica programskih zahtjeva, izvješća, planova i programa. Odradio sam i na desetke trening kampova, a što je najvažnije 90% akcija financirano je u stopostotnom iznosu, što znači da su reprezentativci uvije lijepo sjeli u svoje autiće, kombije, vlakove i avione te nisu potrošili niti kune za svoj nastup. Često se tu dobivao i cijeli niz opreme. 
Danas kada sve to sagledam svakako je najbolja odluka bila kada sam pružio bezrezervnu podršku aktiviranja Hrvatske u preciznoj orijentaciji. Malo ljudi zna da je Ivo Tišljar kao prvi predstavnik Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u preciznoj orijentaciji u Švedskoj tamo nastupio uz dogovor sa mnom. Njegova je bila ideja, ali iz nje se na kraju izrodila i najtrofejnija Hrvatska disciplina. Istu podršku pružio sam i članovima u klubu kada smo krenuli sa organizacijom natjecanja u preciznoj. Zahvaljujući tome danas Hrvatska ima dvije Svjetske medalje čime se mogu pohvaliti samo "top" države u orijentacijskom sportu. Zdenko Horjan zaslužan je za taj veliki iskorak, ali ne treba zanemariti niti ostale rezultate naših, Dalibora Perkovića koji je bio 11. ili Ive Tišljara - 10. na Svjetskom prvenstvu ili Jasminke koja je prevela pravilnik i organizirala cijeli natjecanja, pobjeđivala u CRO-SLO ligi.... Osobe koje misle da je to lako pozivam neka probaju pa neka onda kažu. Precizna orijentacija jedna je od rijetkih disciplina u kojoj Hrvatska ima priliku osvajati odličja i odlasci na Svjetska prvenstva ne svode se samo na odlaske i eventualni plasman u neko finale.
I zato me pomalo ljuti kada dobijem pitanje zašto na WTOC ide pet natjecatelja, a na WOC samo tri? E, pa zato što svih tih pet natjecatelja mogu postati Svjetski prvaci! Dapače od tih pet natjecatelja možemo dobiti čak tri medalje (pojedinačno u OPEN, pojedinačno u paralimpic i ekipno). Da li je realno očekivati te medalje? Teško je to reći, jer prvih 40 natjecatelja u svim tim disciplinama vrijedi za medalju što znači da je konkurencija vrlo jaka. I mala greška ili nesigurnost skupo se plaća. Ali ono što želim napomenuti je činjenica da smo konkurentni i da ime Hrvatske na WTOC-u nešto predstavlja. Nažalost u orijentacijskom trčanju, nas i zemlje okruženja svrstavaju u ekipu za "napucavanje". To će se jedino promijeniti ako Matjaž ili netko drugi napravi vrhunski rezultat kao što je to napravio Hoki.

Eh i da na kraju samo da napomenem. Hoki ostaje u Vihoru i Hrvatskoj. Jučer su me čak dvojica razveselila upitima o njegovom prelasku u Švedsku. Bila je to ipak samo prvotravanjska šala.

2 komentara:

  1. Šefe jesi ti to upravo dao ostavku ovim tekstom ili sam ja još plavušan?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovim tekstom nisam dao ostavku, ali sam najavio svoj odlazak na sastanku IO-a u skoro vrijeme, a to bi značilo nakon Norveške

    OdgovoriIzbriši