26 listopada 2009

JEC 2009




Dok smo mi ovaj vikend trčkarali po Bundeku, naši juniori su bili u Njemačkoj na Europskom juniorskom kupu. Ovo natjecanje je zamišljeno kao jedno interno natjecanje juniora srednjeeuropskih zemalja u nedostatku velikih reprezentativnih natjecanja za uzrast juniora. S vremenom su dozvolili nastup i ostalim zainteresiranim reprezentacijama, ali organizaciju natjecanja vrti 5-6 zemalja između sebe. Natjecanje je svakako jedno veliko iskustvo za sve koji tamo nastupaju, a ekipe obično dođu i sa B momčadima. Ovo natjecanje nije pod paskom IOF-a pa tako nema onu težinu pritiska rezultata i eventualnih ostvarivanja normi za stipendije, kategorizacije... Jedini nedostatak za nas je konkurencija vrlo jakih zemalja, odnosno nema onih sa kojima bi se naši mogli uspoređivati pa smo na rezultatskim listama redovito negdje pri kraju.

No bez ovakvih utrka nema naprijed i našima je to svakako koristilo. Od boljih rezultata svakako treba izdvojiti Matjažovo 15. mjesto u sprintu i 18. na klasici što je otprilike u sredini plasmana u njegovoj konkurenciji. Manji iskok još je napravio Mario Štambuk koji je zauzeo 40. mjesto u sprintu u M18. Ostatak rezultata je uglavnom pred kraj liste. A da ih vrijeme baš nije mazilo da se vidjeti iz fotografija.

Stranice organizatora su blago je reći spore, ali ako ste uporni da se doći do bitnih stvari.

Pred juniorima je sada naporna zima ako misle malo ozbiljnije sudjelovati na velikim natjecanjima iduće godine. Za Maria znam da treninra, Iva nam dolazi na treninge isto sve češće, Matjaž je naravno konstanta, Matija mi se čini da se malo šverca i da ga treba još stisnuti jer je veliki potencijal, a ostali trebaju još puno žganaca jesti.

Da se vratim malo i na trku u subotu na Bundeku. Ako niste primjetili Vinka i Ivana su išle ispod 6 po kilometru što je već stvarno respektabilna brzina. Kartone smo još jednom pregledali, a pregledali smo i vremena i nije bilo nikakvih grešaka, dakle rezultati su službeni. Uvijek me oduševe ženski kartoni na trkama jer perforiraju uredno i čisto, svaka perforacija u svojoj kućici. Kada se sjetim kako je to nekada izgledalo kod elite nebi Vam ni Sherlock Holmes pomogao da odgonetnete što je tko perforirao. No dobro danas je SI ipak veliki korak naprijed.

Moram se još osvrnuti na post Tomice vezano za ponavljanje trke samo za Ž21 kategoriju. Istina je da je i M35 imala spornu kontrolu, ali IO si je dao truda i za sve trke za koje su pristigle žalbe na jesen nije primjenjivao šprancu poniši automatizmom i gotovo nego je razmotrio i ostale činjenice te koliko su natjecatelji bili oštećeni navedenom greškom. Za Bundek je procijenjeno da u M35 nije bitno narušena regularnost trke, odnosno natjecatelja i da oštećeni natjecatelji nisu oštećeni u toj mjeri da bi to utjecalo na njihov plasman. Kod djevojaka se pokazalo da je Vinka doista izgubila dobar dio vremena na toj kontroli i da bi poredak možda na kraju bio drugačiji, a samim time i ukupni poredak u prvoplasiranim natjecateljicama u toj kategoriji. Zato je ta trka i ponovljena. Meni kao organizatoru svejedno je bilo da li ću ponavljati trku za jednu ili dvije kategorije. Karata sam ioanko napravio dovoljno da je i M35 mogla komotno doći trčati.

Isto načelo primjenjeno je i kod trke u Međimurju gdje je evidentno bila krivo postavljena kontrola i to za skoro sve kategorije iako organizator to nije htio priznati. Žalba je razmotrena, a pregledani su i svi rezultati te se može reći da nitko nije oštećen značajno (jedna osoba je, ali ona nije htjela da se trka poništi).

Veći problem je trka u Bjelovaru u kojoj su evidentno natjecatelji iz nekoliko kategorija oštećeni postavljanjem kontrole u predio koji nije odgovarao onome što je nacrtano na karti. Nažalost tamo nije poštovana procedura žalbe pa se o tome nije raspravljalo u smjeru poništenja trke.

Naravno ova problematika nije od jučer i poništavanjem trke nikada ne možemo reći da nitko nije oštećen. Uvijek ima nekih koji su manje ili više zakinuti. Teško je tu naći dobro rješenje. Poništavanjem trke najviše su zakinuti natjecatelji koji imaju troškove dolaska na novu trku. Startnina je tu najmanji izdatak. Doći recimo iz Rijeke ponovno u Selnicu nije baš jednostavno, a to ne pokriva organizator.

Sutra je rok za prijave za štafetu na Solarskima pa tko misli ići neka se javi organizatoru.

Nema komentara:

Objavi komentar