08 srpnja 2011

Povijesno juniorsko Svjetsko prvenstvo


Juniorsko svjetsko prvenstvo još nije završeno, a već sada se može reći da je ovo prvenstvo bilo povijesno po mnogočemu. Očito se kvaliteta juniora sve više diže, a prvenstva su sve zanimljivija i zanimljivija. Dugo će se pamtiti ovo prvenstvo po rezultatima srednjih staza. Nikada prije, (a vjerojatno niti u skoroj budućnosti neće) nije se dogodilo da prvaci Svijeta postanu ne dvojica, nego trojica natjecatelja istovremeno u istoj disciplini. Tako je to bilo jučer. Nije bilo srebra, niti bronce, samo tri zlata. 25'43'' je vrijeme koje je vrijedilo zlata i njega su u sekundu postigli Robert Merl iz Austrije (nakon prvog povijesnog  srebra za Austriju evo i zlata), Dmitry Nakonechnyy (tko pročita pravilno ima pet ; i da piše se sa dva ipsilona) iz Rusije i Tianinen Topias iz Finske. Lucas Basset iz Francuske vjerojatno je jako razočaran je praktično ima drugo vrijeme dana, a tek je četvrti.
U ženskoj konkurenciji postavljen je još jedan novi povijesni rekordni rezultat. Ida Bobach osvojila je još jedno zlato za Dansku i time još dalje potisnula dosadašnje rekorde po broju osvojenih medalja na juniorskim Svjetskim prvenstvima koje su do sada držali Minna Kaupi iz Finske i Olav Lundanes iz Norveške. Njezina kolekcija sada broji 11 medalja, a od toga čak sedam zlata. Impresivno, nema što.
Naši dečki su se svojski trudili i dali su sve od sebe da naprave najbolje što mogu. Nakon burnih kvalifikacija jedino Matija se izborio za B-finale, dok je Mario izvisio za dva mjesta. Šteta. Dakle ostatak ekipe trčao je u C-finalu. Matija je na kraju bio 43. u B-finalu sa nešto više od pet minuta zaostatka za pobjednikom Dancem Christianom Tingstromom. U C-finalu je slavio domaći natjecatelj Marek Wojnowitz sa vremenom 26'50, a naši su 33. Mario Štambuk (36'44), 34. Ivor Mikulčić (36'52) i 37. Matej Štambuk (38'42). Stekao sam dojam da bi za tjedan dana kada bi ponovili ovo prvenstvo naši imali daleko bolje rezultate jer su zaostaci sada bolji nego na početku prvenstva ;) 
Danas je na rasporedu završna discipina. Nastupaju 53 štafete u muškoj konkurenciji (od toga 33. prvih ekipa). Za Hrvatsku očekivano trče Mario, Matija i Matej (glavno je imati Ma za početna slova ;) i to upravo tim redoslijedom. Ivor trči u mješovitoj konkurenciji sa Portugalcem Miguemom Fereirom i Tsung Ming Loom iz Hong Konga. Ako se pitate zašto Matija trči drugu izmjenu onda je to vjerojatno zato što se radi o nešto dužoj izmjeni. U trenucima dok ovo pišem djevojke već trče, a dečki startaju za dvadesetak minuta.

Pratite live radio prijenos na stranicama organizatora - online center

Rezultati finala srednjih staza sa prolazima

Nema komentara:

Objavi komentar