19 studenoga 2010

Što nam slijedi dogodine

Hrvatski kalendar za 2011. je u završnoj fazi i kako sada stvari stoje moći će se stvarno birati koliko ima natjecanja. U planu je cijeli niz novih karata, destinacija, rangiranih i nerangiranih natjecanja. Doduše proljeće nam je malo mršavo što se tiče "foot" orijentacije, ali možda je to dobro i prilika za odlazak na kvalitetna natjecanja u inozemstvo što mnogim našim natjecateljima fali. Uglavnom znaju se poprišta prvenstava Hrvatske i sva se održavaju na novim kartama što je dobro.
Reprezentacije iduće godine idu u Italiju, Poljsku, Francusku što su ipak malo prihvatljivije destinacije od ove sezone kada nije bilo prvenstva bliže od nekoliko tisuća kilometra udaljenosti.

Ljeto nam opet nosi cijeli pregršt fantastičnih višednevnih natjecanja. Od cijelog izbora ne znam što bi izdvojio kao nešto što bi obavezno trebalo pohoditi. Ako vam se ne putuje daleko onda je to svakako OOnline kup u Sloveniji. Ivan Nagy i prijatelji svake godine organiziraju vrhunsku "tekmu" sa dobrom konkurencijom i prihvatljivim cijenama na novim kartama. Tehnički su staze vrlo atraktivne i zahtjevne.

U blizini su nam još pet dana Mađarske i pet dana Češke. Natjecanja koja okupe svake godine nekoliko tisuća natjecatelja. Gledajući terene prednost ipak dajem Češkoj koja iduće godine ima većinu trka na terenima sa skalačekima što je stvarno nešto posebno. Češka je naravno i financijski vrlo prihvatljiva ako gledamo omjer uloženo-dobiveno, a nije zanemariva niti cijena pive,  knedlički i rohleka. :)

Za one željne novih destinacija preporuka su šest dana Švicarske ili Škotske. Dva natjecanja koja su svaka za sebe posebna po svojim prirodnim okruženjima. Osobno mi je šest dana Švicarske bilo jedno od najljepših natjecanja u životu. Na oba natjecanja organizacija je izvrsna (naročito u Švicarskoj), ali iziskuju nešto veća financijska sredstva. Škotska je naravno opet posebna po drugim stvarima, a kod nje morate računati i na nepredvidivo vrijeme i česte lagane kišice. Naravno tu je i Francuska koja je negdje između po troškovima, a iduće godine nudi stvarno atraktivne terene i trke.

Skandinavija je orijentacijska meka i ako netko ima prilike O-Ringen u Švedskoj je nešto što se mora doživjeti. Iduće godine natjecanje je u blizini područja (Bollnas) na kojem smo bili ovo ljeto i svakako ga preporučam. Organizator predviđa 15000 natjecatelja. Jedan naš član toliko je popularan u tom dijelu Švedske da je dobio i posebnu pozivnicu organizatora da nastupi tamo;) A ako vas put već nanese u Skandinaviju ili ste igrom slučaja u Finskoj njihovih pet dana također vrijedi pažnje.

Koju god destinaciju izaberete za ljeto ne možete pogriješiti. Bitno je samo da si na vrijeme isplanirate put i godišnji, stavite kopačke u torbu i veselite se dobrim utrkama. Uglavnom sva natjecanja su u srpnju ili kolovozu i ako baš niste tip od prženja na nekoj plaži, onda je odlazak na neku veliku orijentacijsku utrku uvijek dobra alternativa.

Nema komentara:

Objavi komentar