24 kolovoza 2010

Tko kaže da Djed Mraz ne postoji

Odrasli znaju, a djeca sumnjaju. Pa da li je to baš tako? Mi smo si dali truda i nakon više tisuća kilometara stigli smo do Rovaniemia u Finskoj gdje smo potražili odgovor na vječito pitanje. I našli smo ga! Ne samo odgovor nego i njega glavom i bradom. Djed Mraz definitivno postoji i ima svoju prekrasnu kuću na polarnom krugu. Tko ne vjeruje neka ode tamo i neka provjeri. Ima on i svoju poštu i patuljke i pomoćnike koji mu pomažu oko silnih pisama koja stižu cijele godine. I tko ne vjeruje neka pošalje pismo ili razglednicu iz ureda Djeda Mraza. Nećete stići niti do granice Finske, a poznati će vam javiti kako je već stigla razglednica u Hrvatsku. Kako? Ne pitajte, pa on ima svoju poštu koja ne poznaje naš sustav HP-a kojem treba unutar Zagreba jedno sedam dana za dostavu.

Ima Joulupuki (tako ga tamo zovu) i sobove koji mu vuku sanjke. Vidjeli smo i njih. Nažalost nismo vidjeli Rudija sa crvenim nosom, ali bili su tamo neki drugi. Doduše jednog smo skoro i zgazili na putu do Finske, ali to im je samo bio neki daljnji rođak koji je preskakao ogradu autoceste i bio je dva puta veći nego uobičajeno (možda Los?). U svakom slučaju umalo nas je koštao glave. Srećom kočnice i refleksi su bili dovoljno brzi tako da je samo par lonaca proletilo zrakom po autu. Koliko je noćna vožnja Skandinavijom romantična toliko može biti i opasna jer ne treba zanemariti one simpatične znakove upozorenja na kojima vam kažu da sobovi mogu izletjeti na cestu.
Kod Djeda Mraza je atmosfera cijelu godinu vrlo ugodna i opuštajuća i vrijedi doći malo na grijanje pored toplog kamina ili razgledavanje okolice. Unatoč kiši koja se spustila, svaku minutu iskoristili smo za odmor i upijanje atmosfere koja je ovdje vjerojatno najljepša u doba Božića.

Nema komentara:

Objavi komentar