13 siječnja 2010

Orijentacija na Olimpijadi


Dugo željeni cilj da orijentacijski sport bude prisutan na Olimpijskim igrama još će neko vrijeme pričekati. Ovih dana tema se aktualizirala i na Facebooku pa je sve više poklonika te ideje. Trenutačno je potporu dalo više od 1300 osoba. Jeste li vi među njima?

No realno gledajući proces ulaska na OI je nešto što traje godinama, a lobiranje i novac su presudni u tom segmentu. Kako orijentacijski sport nije interesantan medijima, a nije niti popularan u SAD-u ponekad se čini da je guranje našeg sporta Sizifov posao. Najveću vjerojatnost od svih disciplina ipak ima skijaška orijentacija, jer su kriteriji nešto niži.

Tendencija MOK-a je nažalost smanjiti broj sportova na Olimpijadi pa nam to naravno ne ide na ruku. Za sada orijentacija egzistira na Svjetskim igrama (neslužbenoj Olimpijadi olimpijskih sportova koji nisu na Olimpijskim igrama i ostalih sportova priznatih od GAISF-a) i tu će ostati zasigurno još neko vrijeme. Naravno moram napomenuti da je orijentacijski sport ustvari i olimpijski sport, odnosno priznat je od IOC-a, ali nije na Olimpijskim igrama.

Kada pogledamo popis sportova na Olimpijskim igrama na kojem je 33 sporta, a među njima i curling, konjaništo, moderni petoboj rekli bi: "pa i mi zaslužujemo tamo biti". Zanimljivo je da je kroz povijest mnogo popularnih sportova bilo na Olimpijadi, ali su s vremenom brisani sa popisa i sada egzistiraju uglavnom na Svjetskim igrama. Među njima svakako je najinteresantnije potezanje užeta, a tu su još polo, lacross, baseball, softball, golf, kriket, skijanje na vodi...

Kada smo već kod povijesti evo i nekoliko statističkih podataka. Do sada je održano 46 Olimpijskih igara počevši od one u Ateni 1896 do zadnje u Pekingu 2008. Ova godina je Olimpijska i Vancuver kao domaćin sigurno će se potruditi napraviti nešto posebno i zanimljivo. Naši Olimpijci uskoro kreću put Kanade, a naravno perjanica ekipe je Ivica Kostelić od kojeg se očekuje i pokoja medalja ako sve bude u redu sa njegovim zdravljem. Biatlonac Fak koji je bljesnuo prošle godine, ove godine nije na toj razini.

Do sada je Olimpijsku medalju oko vrata stavilo 25058 sportaša, a među njima kao jedina žena koja je u Alpskim disciplinama osvojila čak 6 medalja (4 zlata i 2 srebra) je naša Janica.

Jeste li znali da je postoji čak 205 Olimpijskih komiteta što je više od pokreta Ujedinjenih naroda (UN-a) koji ima 192 članice!

Toliko o Olimpijadi. Danas je trening na Bundeku pa tko voli zna gdje smo. Vrijeme 17:45. Nadam se da će Krešo imati milosti za nas koji markiramo zadnjih dva tjedna :)

1 komentar:

  1. Hahaahahahahahahaha.....smijem se za zadnju rečenicu (imati milosti).......hahahahahhahaha

    Krešo

    OdgovoriIzbriši