03 srpnja 2013

Od raja do pakla i nazad by Lacko

I dok se Matija muči počeškim šumama predstavljajući Hrvatsku (jučer se probio kroz ušicu igle u B-finale srednjih staza)  pokušavajući napraviti što bolji rezultat u Hrvatskoj se malo toga događa no nije da nema akcije. Jedna od tih je svakako nova trka na trail sceni, a organizira ju legendarni Lacko i njegova ekipa. S obzirom da moje riječi zasigurno ne mogu zamijeniti njegv stil najave utrke svakako pročitajte što Vas čeka ovo ljeto na Braču pa ako ste kojim slučajem tamo negdje u blizini obavezno navratite:

Od raja do pakla i natrag
1. trail utrka na Braču/dio Vanka regule festivala – Follow the Gripmaster ***PRIJAVITE SE ODMAH!!!!***

Samostan iz 16. stoljeća, tri kanjona, napušteno pastirsko seoce, samotne jadranske plaže, prekrasni pogledi na susjedne otoke…….zvuči li kao savršeni odmor? Međutim nije!!!
U petak ujutro, 19. srpnja 2013., samo će najodlučniji trkači startati na prvom izdanju nove trail utrke koju smo sasvim prigodno nazvali “Od raja do pakla i natrag”.
Start je u podnožju drevnog samostana, pustinje Blaca, slijedi strmi uspon, pa uzbudljiv i brz spust do plaže te vijuganje stazicom uz tirkizno more kroz samotne uvale. Malo ribarsko seoce, pa nemilosrdni kanjon koji podsjeća na korito presušene rijeke. A to je tek prvi krug!
Ako vam to nije dosta, krenite u drugi, po još težem putu, ako se to uopće može nazvati putem, koji vodi tragom zapuštene, kamenite i stoljećima stare seoske staze do susjednog kanjona i kroz napušteno seoce obraslo neprijateljskim, trnovitim biljem.
Slijedi borba pri usponu na greben čija je strmina prava prijetnja za zglobove, na kojoj je svaki korak drugačiji i svaki zahtjeva pažnju pri doskoku. Zatim dolazite na suncu izložene pašnjake na kojima se rijetka trava probija kroz krševito, razmrvljenim kamenjem prekriveno tlo, ispresjecano beskrajnim suhozidima. Konačno, tu je i stotinjak metara makadama po kome će se nekoliko minuta moći potrčati i nešto
brže. Teren je to koji je “normalnim” trkačima uobičajen, ali za nas
trail-trkače bit će to samo kratki prelaz u treći krug!

A treći je krug istovjetan prvom, samo se prolazi suprotnim smjerom… Put ostavlja samostan iza sebe napornim usponom po, sada već gotovo nepodnošljivoj vrućini, prolazi kraj neobičnog, stoljetnog pčelinjaka s ostacima kamenih košnica, vodi kroz maslinike i zatim se punom brzinom strmoglavljuje u kanjon… kamenje i paukove mreže frcaju na sve strane dok se u brzom vijuganju spuštate prema malom mjestu na
obali. Bit će vam potrebna čelična volja da odolite iskušenju i ne utrčite u modro, osvježavajuće more i ostanete u njemu. Posljednji napor, 200 metara visinske razlike, vijugavi uspon od plaže do cilja u dvorištu samostana koji u svojim bijelim zidinama čeka pobjednike, borce i preživjele…


Čisto da znate: prijave za utrku su otvorene zahvaljujući našem vrlom racebaseru Ivshi. Naša je preporuka da si oslobodite vrijeme tih dana u mjesecu srpnju, pobrinite se za primjeren prijevoz do Splita i Brača ili jednostavno krenite hodati, kako biste pravovremeno bili na startu tog, već i sada povijesnog, 19. srpnja!

Nema komentara:

Objavi komentar