26 svibnja 2010

Nova karta i trka u tijeku

U trenucima dok ovo pišem još uvijek se odvija orijentacijsko natjecanje povodom Svjetskog dana sporta u osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu. Za natjecanje je prijavljeno nešto više od 120 polaznika škole, a podijeljeni su po kategorijama prema razredima. Posebnu kategoriju imaju i nastavnici.
U osam sati pred školom već se sakupio zavidan broj djece koja je čekala na svoju startnu minutu. Prekrasan dan i jutro na Šalati. Sanja suvereno kontrolira startnu proceduru, a brzim trkom često je i na cilju. Klinci trče u okolici škole i osjeća se prava natjecateljska atmosfera. Iako naoko nama iskusnim orijentacistima staze izgledaju lagano, naravno da je dobrim dijelom djeci ovo pravi izazov koji sa oduševljenjem prihvačaju. Dok sam bio tamo nisam vidio niti jedno dijete da se požalilo na nešto. Među trkačima je bilo i pravih talenata koji su već u prvom kontaktu sa kartom znali šta im je činiti. Sprintalo se po igralištu od kontrole do kontrole i zadihani su utrčavali u cilj.


Ova trka zapravo je finale onoga što u toj školi Sanja radi već niz mjeseci. Sve je počelo prošle godine kada je Ivica nacrtao kartu "Vuglec breg" za potrebe izleta i pokazne orijentacije Sanjine škole. Nastavilo se skračenim tečajem orijentacije u prostorijama škole tijekom zime, pa nizom treninga u Maksimiru i na Dotrščini da bi ovo bilo velika završnica pred kraj školske godine. U međuvremenu smo nacrtali i školsku kartu u mjerilu 1:1000 (više Ivana nego ja), plastificirali stotinu karata za školu, a jučer smo i cijeli dan crtali staze na karte. Za najbolje su kupljene medalje i proglašenje će se održati kroz sat-dva na igralištu športskog centra Kozjak.

Projekt orijentacije u školama već dugo se provlači kroz naš rad. Održano je cijeli niz predavanja na nivou Hrvatske i pojedinih županija u kojima smo predstavili sport i način implementacije orijentacije u nastavni program, odnosno školstvo RH. Poglavito su na seminarima prisustvovali nastavnici TZK, ali i geografije. Nakon početnog velikog entuzijazma na većini škola profesori nisu uspijeli napraviti neki sustavniji oblik orijentacijske aktivnosti. Ideja samog projekta je da klubovi ili pojedini orijentacisti daju logističku pomoć u počecima i da se školama naprave karte, ali da profesori sami nakon toga krenu prema učenicima sa svojim idejama i aktivnostima. Potvrdu ovog koncepta dobili smo još 2006. kada smo u Švicarskoj razgovarali sa autorima poznatog  Švicarskog koncepta SCOOL koji je zaživio u večini škola. 

Danas mogu reći da smo barem dijelom ispunili dio željene vizije zahvaljujući velikom entuzijazmu Sanje koja ima viziju, ideju i što je najbitnije to želi i hoće. Naravno velika je podrška i ravnatelj škole koji je prihvatio projekt kao takav.

Nadamo se da će kroz naredni period ova škola biti predvodnik nečega što bi preraslo u masovniji odaziv škola na nivou Zagreba, a i šire.  Uvjeti postoje na večini Hrvatskih škola koje u svom okolišu imaju nekakvo igralište ili prostor u kojem se učenici osjećaju sigurno i zaštičeno od prometa, nepoznatog i sl. Znam da je Međimurje nešto pokušavalo prošlih godina na sličan način, ali za sada još nema većegbroja te djece i na ostalim orijentacijskim utrkama. No već i sama spoznaja da veliki broj ljudi ima informaciju o našem sportu je jedna velika stvar.

Nema komentara:

Objavi komentar