15 ožujka 2011

Lipica open 2011

Sezona je krenula i službeno. Dvije trke u Lipici i gotovo 900 natjecatelja iz cijelog Svijeta. Rekli bi jako dobar uvod u ono što nas čeka ove godine. Iako prognoza nije bila sjajna, vrijeme je izdržalo i trčali smo opet u kratkim rukavima. Doduše u nedjelju je visila u zraku kiša, ali na kraju nije palo niti kapi dok već nismo krenuli za Zagreb. Mnogima je ova trka neki pokazatelj onog što su radili preko zime, nekima kontrola onoga što sada rade, a nekima jednostavno trka za gušt. Svatko će sebe naći negdje u ove tri grupe. Svake godine iskoristimo trku i za razgledavanje znamenitosti ovog kraja pa smo prošle sezone bilu u Škocijanskim jamama, a ove godine smo posjetili ergelu Lipicanera.



Moram priznati da svake godine uživam u tim trkama iako znam da fizički još nisam na razini koju bi trebao imati. Malo podrobnija analiza pokazati će u stvari da sam najviše vremena gubio na tehnici, a naravno nešto i na brzini prema ostalima. I dok sam prvi dan išao relativno dobro na terenu na kojem se nije moglo razviti neku veću brzinu, drugi dan se nakupilo previše grešaka. 



No nije niti prvi dan baš prošao kako sam htio. Počelo je odlaskom na start koji je bio neplanirano malo udaljeniji od napisanog zbog toga što nije pisalo da se treba popesti cca. 150 metara na 1600 metara hoda tako da sam prvo sa Janom trčao da stignemo na njegov start na vrijeme, a nakon toga nazad do auta da se stignem spremiti za svoj start, pa opet istim putem nazad. Bilo je to dobro zagrijavanje od gotovo 5000m sa 300 metara uspona :) Ako zanemarimo manje greške koje su neminovne na kraškom tipu terena izdvojio bi cca. 2 minute na kontroli (33) na kojoj je mnogo natjecatelja imalo problema. Teško mi je reći da li na tom dijelu kontrola nije bila na pravom mjestu ili je karta malo nategnuta, ali u svakom slučaju iz različitih perspektiva svi su se složili da je tamo bila crna rupa. Neke stvari nakon te kontrole pogađao sam sa smješkom dok nisam dobio "black out" na valjda najjednostavnijoj varijanti (42) pred kraj staze. Otišlo je u nepovrat punih pet minuta, a da ni sam ne znam zašto. Čisti pad koncentracije, razglas sa cilja ili misli koje su odlutale u krivom smjeru? Na kraju je to ipak bilo osmo vrijeme ukupno od tridesetak trkača, ali nije to to kada znaš da si bez problema mogao biti i među prva četiri. No i drugi su griješili.

Drugi dan oblačan, ali idealan za nešto duže staze. Zagrijavanje ovaj puta odrađujem u nešto leženijem stilu (opet cca. 4500m), ali bez uspona. Stigao sam i dočekati Jana u cilju prije nego sam krenuo na svoj start. Gotovo 9000 metara po ipak trčljivijem terenu malo su veći ispit za ovaj dio sezone. Kako su se oblaci zacrnili na samom startu odlučujem ipak uzeti foliju od organizatora (koja mi na kraju nije trebala) i tu gubim cca. 45 sekundi na samo stavljanje karte u foliju. Na izbor varijante potrošio sam još neko  vrijeme i očito prema prolazu nije krenulo bajno (minus od preko 3 minute na vodećeg). Nakon toga odrađujem nekoliko kontrola kako treba i opet zapadam u crnu rupu - niz od 4-6 kt. nosi mi 12 minuta minusa na Edija koji trči fantastično. Nisu to bile neke velike greške već prtljanje oko izbora varijante, pa prolazak pored same kontrole i slično. U svakom slučaju do 6 kt. već gubim punih 15 minuta. Realno recimo da je 10 minuta na greškama, a 5 minuta na brzini u odnosu na Edija. Do kraja trke izgubio sam još 8 minuta sve skupa. Od toga otpada 2-3 minute na krivi izbor duge varijante. Trebalo je malo više riskirati da se postigne bolje vrijeme, no s obzirom na prvi pravi kontakt sa kartom u sezoni nije niti moglo puno bolje.


Na kraju je Edi deklasirao konkurenciju i sa punih 6 minuta ispred drugoplasiranog uvjerljivo slavio taj dan i u ukupnom poretku. Vidi se da su se kvalitetne pripreme isplatile. Svaka čast. Kapa dolje.

Hrvata je bilo četrdesetak. Osim Edija jedino su još Tomica u M40 i Lino u M21A došli do postolja. S obzirom da su M35 i M21A imali iste staze Lino je u ukupnom vremenu ispred Edija bio 48 sekundi što nam pokazuje da će ova sezona biti vrlo zanimljiva. Solidne rezultate još su postigli Matija Razum (7. u M18) i Matjaž Štanfel koji je prvi dan bio 3. u eliti, ali je drugi dan bio nešto malo slabiji pa je ukupno bio osmi. 

Od ostalih vijesti možemo reći da je Japetić imao premijeru svojih novih klupskih dresova od Trimtexa. Lijep i kvalitetan dizajn, ali ostaje dojam da je Trimtex samo iskopirao Maksimirov dres tako da su gotovo jednaki. Šteta kada se zna što se sve može napraviti da dresovi budu jedinstveni za svaki klub. No glavno da služi svojoj svrsi. Po običaju obnovljena je oprema za klubove kod Simkovicha tako da su stigle nove SI stanice, kompasi, dresovi, kopačke...

Rezultate pogledajte ovdje, a fotografije ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar