19 kolovoza 2011

Thierry je kralj!

2011 srednje staze - live GPS i prijenos






Jan i Thierry u razgovoru 2009.
Sedmo zlato za Thierrya Guorgioua na srednjim stazama. Kralj srednjih staza je na domaćem terenu dominirao od početka do kraja i suvereno prolazio kroz kartu koja je za njega očito bila poput našeg Maksimira. Svi ostali imali su velikih problema, gubili su se i najveći, GPS trag pokazivao nam je najpoznatija imena orijentacijske scene u nevjerojatnim greškama, a kralj je samo plovio tim terenom. Svaka čast. Već godinama ga slušamo da mu je cilj zaokružiti cjelinu i osvojiti orijentacijsku kraljicu, klasiku. To je napravio prije dva dana i očito je bilo da je uživao u tome. Danas eto još jedno zlato, a slijedi nam vjerojatno najnesretnija disciplina za njega. Toliko puta je bio pred samim pragom osvajanja zlata sa svojom štafetom, ali u Češkoj ga je u tome spriječila osa koja ga je upikla u grlo gotovo pred samim ciljem. Godinu kasnije u Mađarskoj je spašavao unesrećenog na stazi, prošle godine u Norveškoj je preskočio kontrolu. Svaki puta bio je vodeći ili u vodećoj grupi.

Ove godine trči pred svojom publikom, trči sa nikada jačom svojom ekipom i trči po jubilarno deseto svjetsko zlato. Neka mu je sa srećom.

Francuzi su prijenosom kamerama u živo sa nekoliko kontrola u šumi i sa cilja te GPS praćenjem natjecatelja na karti u živo napravili fantastičnu promociju i mogućnost praćenja cijelog prvenstva i onima koji nisu ovoga trenutka u Francuskoj. Sve skupa danas je funkcioniralo savršeno. Super zanimljivo i sada stvarno nitko ne može reći da televiziji ovo nije atraktivno i da se prijenos ne može napraviti.

17 kolovoza 2011

BRONCA!!!

Šta reći! Tradicija je nastavljena. Hrvatska je jedna od rijetkih reprezentacija koja ima kontinuitet osvajanja medalja na svjetskim i europskim prvenstvima zadnje četiri godine. Do sada se skupila impresivna kolekcija: dva srebra Zdenka Horjana, jedno ekipno srebro Horjan-Bertol, jedna ekipna bronca Horjan-Bertol-Tišljar-Perković-Cindrić i dvije bronce Ive Tišljara.

Ivo skidam kapu, čestitam još jednom i nadam se da će francuski šampanjac ipak poteći za razliku od lani kada je Norveška bila bezobrazno skupa po tom pitanju. Ekipa proslavite Ivinu medalju. Svaka Vam čast.
Neslužbeni rezultati:

 1. Lauri Kontkanen FIN 43/48.5, 2. Antti Rusanen FIN 43/85, 3. IVO TISLJAR CRO 43/115.....30. Ivica Bertol CRO 38/170.5....38. Zdenko Horjan CRO 36/119.5. Bravo Ivo!!! Bravo CRO!!!

4:2 za Šveđane



Jučerašnjim sprint utrkama počele su borbe za medalje na Svjetskom prvenstvu u orijentacijskom trčanju. Najdinamičnija disciplina je po običaju bila zanimljiva, brza, dinamična i pomalo dramatična. Nakon debakla u kvalifikacijama i cijelog niza diskvalifikacija zbog trčanja natjecatelja preko zabranjenih područja, sastančenja team leadera i vijećanja poslijepodnevno finale bilo je izvrsno. 
Direktan prijenos na švicarskoj televiziji na ekranu, pegla u ruci i spajanje ugodnog s korisnim moglo je početi. Čak je i Jan uživao u prijenosu, a na kraju je pobijedio njegov favorit. Daniel Hubman je još jednom dokazao da je specijalist za sprint i uvjerljivo je slavio. Od početka do kraja je nizao najbolja vremena na prolaznim kontrolama i finish je bio samo formalnost. Na ekranu smo čak imali priliku vidjeti i kartu te nesretnog Lyseel Jerkela koji je nakon prvobitnog slavlja morao progutati knedlu kada je vidio (a i svi mi) da je preskočio 18.KT.
Šveđanke su deklasirale ostatak Svijeta i pobrale su sve tri medalje. Slavila je Linnea Gustafsson. Švedskom slavlju pridružio se i Andreas Holmberg koji je uzeo srebro u muškoj konkurenciji. Drugu medalju za Švicarce osvojio je Matthias Muller tako da je podijela završila u omjeru četiri medalje za Švedsku i dvije za Švicarsku. OStatak Svijeta nula bodova. No već danas je nova prilika za ostale zemlje. Trče se duge staze, a favoriti Thierry Guorgiou (FRA) i Minna Kauppi (FIN) jučer su odmarali i spremali se za ovu disciplinu. Upravo to je ono što se sve više prifilira u velikim ekipama. Pojedini natjecatelji specijalizirali su se samo za neke discipline i trče samo jednu ili dvije trke na WOC-u. Rezultati

Pomalo u sijeni velikog prvenstva kako to obično biva s nestrpljenjem smo očekivali rezultate sa precizne orijentacije. tek predvečer ekipa se spojila na net i dobili smo prve informacije. I to kakve. Naš prijatelj Krešo koji iza sebe već ima titulu prvaka iz Ukrajine nakon prvog dana je na vodećoj poziciji. Doduše za vrat mu puše još osam natjecatelja sa jednakim brojem bodova, odnosno svim točniom odgovorima nakon prvog dana. Među njima je i Ivo Tišljar. Dijeli ih samo par desetaka sekundi sa vremenskih kontrola. U borbi za dobru poziciju nalazi se i Ivica Bertol koji je trenutačno 26., ali sa samo dvije greške što znači da je danas sve moguće. Cilj je TOP 20 pa se nadamo da će se to i ostvariti. Jedini koji je podbacio je Zdenko Horjan koji je u doljnjoj trećini rang liste sa čak šest krivih odgovora. Ivica Bertol kojem ove godine nisu odobrili status paralimpica, a za to je imao uvjete u "svojoj" kategoriji bio bi sedmi nakon prvog dana. No to je već jedna druga priča koja ide na dušu IOF-a. Rezultati

Što se naše reprezentacije u "foot" orijentaciji tiče oni su svoje obavili. Vinka i Matjaž su otrčali tri kvalifikacijske utrke i nažalost nisu uspijeli u želji da uđu u A-finale. Osobno smatram da smo mogli poslati komotno žensku štafetu jer su cure ove godine daleko izjednačenije nego ikada prije i ne može se reći da je samo jedna zavrijedila odlazak na WOC. Dapače mislim da je bilo mjesta i za Nikolinu i Ivanu jer su obje pokazale svojim rezultatima da su tu. Obje su bile na trening kampu reprezentacije i obje su nastupile na Alpe Jadran kupu u Rijeci. O vrijednostima Matjaža sve znamo, ali ove godine svojim rezultatima nije bio dominantan, a biranjem trka u Hrvatskoj i nenastupanjem za reprezentaciju na "manje" važnim utrkama te okupljanjima reprezentativaca sigurno nije dao dobar primjer kako se trebaju reprezentativci odnositi prema akcijama reprezentacije i natjecanjima Saveza. No to je stvar izbornika i njegove odluke i to moramo respektirati, ali možemo diskutirati o svemu. Matjaž je nesumnjivo najbolji Hrvat u ovom trenutku i sada je zreo za odlazak u Skandinaviju na duži period. Ono što nije uspijelo Perici Deliću možda bi on mogao ostvariti. To je jedini poznati put za uspjeh u našem sportu. Nažalost svi ostali putevi nose samo prosječne i solidne rezultate, ali ne i vrhunske koliko god se on trudio i koliko god se ljudi oko njega trudili.

16 kolovoza 2011

Ajmo naši!

Prvi dan WTOC-a je iza njih i Ivo je među devet najboljih, Ivek odmah iza njega sa dvije greške, a Hoki malo niže. Naš fant Krešo predvodi ekipu i vodeći je nakon prvog dana. Sretno sutra!