28 travnja 2011

Dubravica spremna

Danas sam odradio zadnju kontrolu šume i staza za Ačkov kup i moram priznati da sam se iznenadio koliko je karta precizna. Šuma je prekrasna za trčanje i za razliku od Ključić brda niske vegetacije u šumi gotovo i da nema, tako da je stvarno trčljivo. Staze neće biti predugačke, a skratiti ćemo i zadnji dio kako se ne bi bespotrebno trčalo po livadama. Očekujte dakle distancirani cilj i laganu šetnju do mjesta okupljanja i mjesta pražnjenja čipa. Prijave su u tijeku i  vrijeme je da se prijavite ;). Sutra objavimo i pokoju slikicu sa terena.

Za ovaj tjedan mi je nekako dosta šume. U ponedjeljak više od tri sata, jučer jedan sat, danas opet preko tri sata. GPS kaže skoro 30km šumskih treninga u ovom tjednu. Za vikend mogu samo umrijeti. Srećom da su sprintevi na programu pa ću nekako na žgance i taj dio odraditi.
Startne liste su izašle pa bacite pogled na stranice organizatora.

26 travnja 2011

Očekivanja za vikend

Nekako su duge ove pauze između natjecanja. Doduše s jedne strane većini to i paše jer se stignu opet zaželiti nove utrke, a u međuvremenu imaju malo vremena i za sebe i stvari koje inače pod tjednom ne stignu obaviti. No eto pauza je završila i ovaj vikend idemo u udarnom tempu.


U subotu ujutro prvi u akciju kreću biciklisti. Prvenstvo Hrvatske na duge staze u okolici dvorca Maruševac privuklo je pedesetak natjecatelja što je čini mi se konstanta brojka ove godine i nije loše. Malo, po malo je broj iz godine u godinu sve veći. Poslijepodne na istom terenu kreću trkači. Druga utrka za sprint kup Hrvatske privukla je osamdesetak natjecatelja. Oni koji su tamo sigurno će imati dobru utrku, a vjerojanto bi broj bio i veći da ujutro nisu na programu MTBO duge staze.

U nedjelju kreće konačno i veliki kup Hrvatske i to odmah sprint utrkom koja je ujedno i prvenstvo Hrvatske. Organizator najavljuje lijepu utrku na novoj karti, a mi nemamo razloga da mu ne vjerujemo. Mislim da sam tamo zadnju utrku trčao 1985. godine, a poslije tek jedan trening ili nešto slično. No bilo kako bilo, još danas su vam otvorene prijave pa se požurite ako mislite sudjelovati. Veliku dobrodošlicu želimo i novom klubu iz Slavonije koji po prvi puta nastupa na nekoj službenoj utrci.

Prognoze rezultata za prvo prvenstvo ove sezone? Reklo bi se da je konkurencija puno bolja i veća nego lani jer su objedinjene M21E i A kategorija, a moja predviđanja su da će Matjaž opet biti na vrhu, iza njega Lino i Edi, a Matija bi se mogao ugurati ako mu sve sjedne kako treba. Brz je kao munja :)). Za medalje bi se mogli još boriti i Vedran ili Draušnik. Ja ću dati sve od sebe, ali ove sezone forma i godine ipak čine svoje.
Kod cura laganu prednost dajem Nikolini Stepan koja brani titulu, no Vinka, Antonija i Ivana su odmah iza nje. Tu je i Linda, a moglo bi biti i pokoje iznenađenje sa strane :). U svakom slučaju biti će neizvjesno.

Šteta da nema više prijava za trku, ali to je naša realnost. Broj natjecatelja pada iz godine u godinu. Naravno krivicu dijelom snose svi klubovi, ali nažalost i način života mladih koji su sve tromiji, ljeniji i nezainteresiraniji za bilo što, što nije vezano za računalo i ekran. To je pojava koja prati natjecanja i u Austriji i Mađarskoj. Kako to ispraviti? To je studija koju bi vrijedilo napraviti i  na državnom nivou.

23 travnja 2011

Pripreme za sprint PH

Protekli tjedan Krešini treninzi bili su koncepcijski složeni tako da nabolje predočuju situacijski trening u uvjetima kakvi bi trebali biti i na skorašnjem prvenstvu Hrvatske u sprintu. Doduše teren nismo mogli baš kopirati, no načelo puno kontrola i promjene smjerova se svakako postiglo. Koncepciju treninga je napravio Ivica i moram priznati da već dugo u Maksimiru nisam imao tako dobra trening na karti. "Starijim" orijentacistima je malo zakomplicirao stvar pa je izbrisao djelomično puteve što je čak i gorja varijanta od one da ih uopće nema.
U svakom slučaju trening je bio super i svi koji su ga trčali su uglavnom bili zadovoljni. Malo smo se doduše preračunali s vremenom pa su se zadnje kontrole skupljale po mraku no i to ide u staž.
Rezultati:

karta bez puteva;
  1.Damir Gobec 38:06 , 2.Ivor Mikulčić 48:16 , 3.Tomislav Varnica 52:15 , 4.Ivana Gobec 53:24 , 5.Sanja Žužić 76:58 

karta s putevima;
  1.Ana Beblek 71:13 , Goran Habjanec-OZLJEDA , Miljenko Crnković DNF , Barbara Carević DNF , Joško Šečer DNF
 
kratka staza:;
  1.Jan Gobec cca 15:00 

20 travnja 2011

Ačkov kup - krenule prijave

Proteklih dana izašao je i poziv za 34. izdanje "Memorijala Stipice Mesića". Trka se boduje kao što je i planirano za Kup Hrvatske, a održati će se 08.05.2011. Uz trku kao što je uobičajeno na Vihorovim natjecanjima organizirati će se i dječja utrka.

Iako smo lokacijski nešto dalje od Zagreba, nadamo se da će roditelji sa djecom ipak naći snage da dođu na dječju utrku, a poslije mogu skoknuti do ergele konja kod "Trajbar teama" gdje mogu jahati, pogledati konje, jesti u restoranu ili se priključiti programu "Pony park". U blizini su i zaprešički Novi dvori, a za one željne shoppinga nakon cijelog dana u prirodi nije daleko niti West gate.

Prijave za natjecanje su putem OOnline servisa, a zadnji rok za prijave je u tjednu pred trku. "Ačkov kup" iako je druga trka u sezoni koja se boduje za veliki Kup Hrvatske praktično je prva klasika u sezoni i svi oni zaljubljenici u naš sport konačno će moći pokazati svoje znanje i umijeće u pravoj šumi i na nešto dužim stazama.

Sve detalje za natjecanje i obavijesti koje će slijediti do samog natjecanja pratite na web stranicama natjecanja.

16 travnja 2011

Za one koji žele više


Ovih dana (petak-nedjelja) u organizaciji HOS-a održava se trening kamp za potencijalne kandidate za reprezentaciju Hrvatske u orijentacijskom trčanju. Mala, ali odabrana skupina pod palicom Tomice marljivo upija kilometre šume i skuplja kontrole. Jedan hvale vrijedan projekt Saveza koji nažalost ne pohodi previše zainteresiranih. No svi oni kojima je stalo i koji žele nešto više su tu. Svi juniori (muški) su na broju, sve seniorke su tu, nedostaju jedino seniori. Šteta. No kada će se dijeliti mjesta za WOC i JWOC neka se nitko ne ljuti što ne ide ako ga nije bilo.
No da se vratimo na bitno. Jučer nismo stigli na prvi trening na Ponikve zbog posla, no Krešo se ipak potrudio da odradimo šumu na njegovom treningu tako da su noge bile jednako umorne kao da smo i bili na treningu. Moram priznati da je trening u petak pod Krešom bio dobar i zabavan, a usput i vrlo koristan.


Subotu smo iskoristili za pohod na Žumberak. Dva treninga u jednom danu i to kakva. Teren tehnički težak. Na kontrolama samo žuti stupići bez zastavica i ekipa spremna na dobru trku. Kada bolje razmislim prvi trening sam odradio više nego loše. Dapače reklo bi se katastrofalno. Nisam se sastao sa kartom od početka do samog kraja. Ušao sam opušteno i lagano i to mi se osvetilo. Nedovoljna koncentracija vodila je iz greške u grešku. Kada sam preklopio GPS sa kartom kao da gledam putanju nekog početnika. Tješim se da je bilo još ljudi koji nisu baš briljirali ;), ali ipak priznajem da je ovo bilo izuzetno loše. Nadam se da sam ovime odradio sezonu gubljenja i da je to bilo to za ovu godinu.

Poslijepodne je bila jedna druga priča. Zagrijali smo se cca. 2km i onda masovni start, a staza po principu štafete sa grananjima. Matija je naravno krenuo prvi i uletio u neku zelenjavu, a mi svi kao ovce za njim (čast izuzecima). Na vrijeme se korigiram, ali očito najbolji put je izabrao pomalo neočekivano Matej koji je već bio u blizini prvog grananja kada smo mi dolazili. "Perforiramo kontrolu" nekako zajedno, a vodstvo preuzimaju  Matija i  Ivor. Na slijedeću nam bježe par metara, a onda trenutak izbora duge varijatne. Mlade snage idu poprijeko, a ja penzioner i Matej biramo malo okolo, ali po utabanom putu. Tu bježim Mateju jer sam ipak mali dio kratio kroz šumu, a na treću dolazim prije brzinaca Ivora i Matije. Ok zadovoljština je tu i stare kosti još mogu i sada možemo dalje. Uslijedila je mala greška na četvrtu koju je Matija iskoristio za bjeg i od onda ga više ne viđam. Ganjam se sa Ivorom koji nije shvatio da ima grananja i trči mi u sjeni. Od nekuda se opet pojavio i Matej, a stigla je i Nikolina. Vodim grupicu idućih par kontrola i ne mogu im pobjeći. Prije bi se reklo da bi oni meni mogli pobjeći, nego ja njima. No na kraju ostajemo ipak Ivor i ja sami. Na zadnju još radimo krivi izbor varijante jer mi već noge otkazuju poslušnost, no nekako smo se dogegali do cilja. Ivor me finišira, a Matija već čeka u cilju. Kratka analiza varijanti i kontrola i Ivor ispada iz igre. Ima dvije krive. Ništa nije naučio od treninga na Bundeku početkom godine :)))) Od cura prva stiže Nikolina pa Ivana i Vinka.

U svakom slučaju treninzi su bili super i vrijedilo je potegnuti na Žumberak je prve trke nas čekaju tek za dva tjedna. Sutra su treninzi u Zaprešiću. Nažalost vjera nam je poremetila planove i ne znam da li ćemo stići. Šteta

15 travnja 2011

Osnovci na Ključić brdu


Jučer smo odradili još jedan ubrzani tečaj orijentacije, odnosno vježbu. Višegodišnja predavanja koja smo odrađivali sa profesorima geografije i TZK povremeno pokazuju i neke rezultate. Plod toga je i jučerašnja terenska nastava školaraca OŠ "Pantovčak" na Ključić brdu. U sklopu izleta priređena im je i prava orijentacijska staza sa kontrolama, kartom, opisima, startom i ciljem, a koliko je profesor dobro pripremio ekipu govori i činjenica da su već i prije uvodnog izlaganja znali sve IOF boje i glavne simbole koji su im trebali za prolazak staze.
Kako smo stazu morali zbog dužine koncepirati tako da su dijelovi bili relativno teški za orijentaciju početnika, primjenili smo prokušanu metodu trakica na težim dijelovima, a kao dodatnu zabavu smo potegnuli i 30 metarsko uže na najstrmijem dijelu padine tako da su klinci imali dodatni doživljaj pentranja na brdo. Sve u svemu djeca su pokazala zavidnu razinu energije i brzine i potpuno su nas iznenadili brzinom kojom su prošli zadanu stazu.



Nadamo se da će uskoro biti još ovakvih aktivnosti i suradnje sa osnovnim i srednjim školama kako bi privukli više mlađih ljudi u naš sport.

12 travnja 2011

UN i Vihor

Jučerašnji dan Vihoraši su odradili na Medvednici. Praktična orijentacijska vježba za četrdesetak pripadnika i pripadnica  organizacije UN-a (Ujedinjenih naroda) sprovedena je na zadovoljstvo svih sudionika. Osim klasične orijentacijske staze svi pripadnici su imali i određene zadatke na stazi koje su trebali dodatno rješavati, a naravno nije izostao i Vihorov posebni labirint kojeg je zamislio Ivica.


Lijepo i sunčano vrijeme, ali prohladno uz hladni sjeverac bilo je idealno za provedbu vježbe koja je provedena na engleskom i hrvatskom jeziku jer su pripadnici bili iz raznih zemalja Svijeta i naravno Hrvatske.


Počela prava sezona - Nenina trka

U nedjelju su pali i prvi bodovi za sprint kup Hrvatske. Prva utrka održana je u Jastrebarskom, a trčalo se po parku u okolici dvorca Erdody. Brza trka sa puno promjena smjerova i nekim kontrolama koje je trebalo obići dva puta iziskivala je maksimalnu koncentraciju i trčanje u punom sprintu od početka do kraja. Tko je to uspio bio je na pobjedničkom postolju. Orijentacijski većina vjerojatno nije imala nikakvih problema jer su kontrole bile lijepo vidljive i bilo je dovoljno trčati u smjeru da ih se uoči. No bilo je i nekoliko izbora varijanti (oko dvorca i oko jezera) na kojima se moglo dobiti ili izgubiti nekoliko sekundi, a prema rezultatima to je moglo odnijeti i po tri-četiri pozicije.

Organizaciju utrke sproveli su članovi (sadašnji i bivši) OK Jelena i u principu nema nikakvih zamjerki. Sve je bilo korektno i uredno, a to je dokaz da svaki klub može organizirati ako ništa drugo barem jednu sprint utrku i da može imati svoju kartu na kojoj će održati tu utrku. Malo područje kakvo je bilo prošlu nedjelju u Jastrebarskom nimalo nije smetalo da se napravi kvalitetna utrka.

Rezultati su na stranicama natjecanja, a prolazi su malo zbrčkani pa ih je teško uspoređivati jer nisu sortirani prema kategorijama već prema redoslijedu prijava. No ako baš želite možete se i tu snaći.

Vihoraši su krenuli dobro i osvojili su dva zlata (Ivor i Luka) te dva srebra i pet brončanih medalji. Veseli i medalja Karla Borisavljevića koji je nakon niza nesretnih okolnosti prošle sezone ove godine krenuo sa dvije medalje. Očito su se treninzi isplatili.  Veseli i povratak Luke nakon niza bolesti koje su ga spriječavale u treningu. Sve u svemu dobar početak.
Sezona se nastavlja za vikend prvog svibnja, a prva prava klasika trebala bi biti na Ačkovom kupu 08.05. ako ga bude.

05 travnja 2011

Vihoraši prvaci Hrvatske u MTB orijentaciji

Sezona je počela i u MTB orijentaciji. Na "Sajmenim danima" sakupilo se pedesetak natjecatelja iz Hrvatske i Slovenije. Vihoraši kao i obično u velikom broju i u gotovo svim kategorijama. Iako rezultati još nisu objavljeni prvaci Hrvatske na srednje staze se znaju. U najjačim seniorskim kategorijama to su Nenad Lovrec i Sanja Žužić. Sanji su se očito treninzi ove zime isplatili, a ovo je ujedno i mala utjeha za bicikl koji je netragom nestao tih dana. Čestitam novim prvacima.

Što se same staze tiče Lužec je opet tražio daleko više energije od drugih staza tako da su vremena pobjednika nešto viša, no to nije smetalo najboljima da uživaju u prekrasnom proljetnom danu i šumi te dobroj klopi na cilju..

U nedjelju krećemo put Jastrebarskog. Sprint sezona kreće novom (starom) lokacijom oko dvorca Erdody, a nadamo se da će to ujedno biti i vjetar u leđa klubu u Jaski da ponovno krene sa radom. Za sada je prijavljeno oko sedamdesetak natjecatelja, ali ta će brojka sigurno tijekom dana narasti na više od stotinu.

04 travnja 2011

Najboljih 54 je preživjelo

Nakon sedam dana borbe sa ocjenama i štopericom preživjelo je najboljih 54. Seminar na rubu izdržljivosti i moglo bi se reći često i sa dozom opasnosti po vlastito zdravlje. Nažalost dio ekipe ostao je u snijegu, potrganih ligamenata koljena, isčašenog ramena, sa masom ogrebotina i masnica na tijelu. Ove povrede  znak su da su limiti bili vrlo visoko postavljeni. Rekao bih da su orijentacijske utrke prema ovome mačji kašalj. Prijatelji koji nisu izdržali biti će sa nama opet za dvije godine i želimo im brzi oporavak. Mi ostali dostojno smo proslavili kraj još jednog demo-seminara. Skupilo se ono najbolje od hrvatskog skijanja, najbolji metodičari i takmičari koji rade u edukaciji skijanja.

Od početka se vodila borba između metodičara i takmičara koji iza sebe imaju i nastupe na Olimpijskim igrama i FIS bodove. Na kraju je na vrhu liste zasjeo ipak metodičar Luka Dobrinić, ali odmah iza njega Ivan Ratkić i Danko Marinelli koji iza sebe ipak imaju i nastupe u Svjetskom kupu. Dečki su fantastični i na stazi od pedesetak sekundi lude vožnje ostave te po pet-šest sekundi, a ti voziš na svojim granicama. S druge strane vjerujem da i oni znaju koji je to osjećaj jer otprilike iste zaostatke imaju i oni kada su na stazi sa najboljima u Svjetskom kupu. U svakom slučaju vrijedilo je provesti vrijeme sa njima i pokupiti nešto znanja, a i sa ekipom proslaviti završetak sezone i polaganje ispita.

Nakon napornog dana na terenu najveći gušt je ipak bio baciti se u bazen ispred hotela, uživati u jakuziju ili znojiti se u sauni sa pogledom na okolna brda ono malo slobodnog vremena kojeg smo imali. Kako to obično biva na kraju seminara i velikih trka slijedi opuštanje koje je i ovoga puta bilo burno i puno emocija. Dovoljno je reći da je bilo uskijavanja u bazen da se može zaključiti kako je završila zadnja večer.  

O događajima koji su se za to vrijeme događali na hrvatskoj orijentacijskoj sceni ne treba trošiti riječi jer tumačenje pravilnika ima i svoju drugu stranu pa će uskoro sve ponovno za zeleni stol kako to i obično biva.