22 prosinca 2010

Tečaj orijentacije 2011.


ORIJENTACIJSKO TRČANJE
ORIJENTACIJA BRDSKIM BICIKLIMA
PRECIZNA ORIJENTACIJA
Tečaj je namijenjen prvenstveno onima koji se žele upoznati s orijentacijskim kretanjem, a razlozi mogu biti razni. 
Naglasak tečaja postavljen je na rekreativno upoznavanje s orijentacijskim sportom, ali ujedno daje dobru osnovu za eventualno profesionalnije bavljenje ovim, i sličnim sportovima. Naročito interes u pohađanju ovog tečaja već godinama pronalaze planinari, gorski vodiči, alpinisti, "trekeri", sudionici pustolovnih utrka, kao i svi oni koji sami ili s obitelji, rekreativno ili sportski žele što više boraviti u prirodi. 

Tečaj je otvoren za sve uzraste i cjelokupne obitelji (djeca: 10 godina na više). Predavanja su ista i zanimljiva za sve, a vježbe su prilagođene uzrastu. Ove godine zbog promjene načina provođenja škole, dolaska i odlazaka sa treninga i predavanja, osnovnoškolska djeca (mlađi maloljetnici) moraju biti u pratnji odrasle osobe. 

Više detalja o tečaju pročitajte ovdje

20 prosinca 2010

Zima pomalo ide svojim tokom

Prošli tjedan održano je proglašenje Kupova Hrvatske u Domu sportova. Skromno i dostojanstveno kako i priliči vremenu u kojem živimo. Uvijek je nažalost netko i spriječen da se pojavi na proglašenju zbog obaveza ili nekih drugih razloga pa je tako bilo i ovoga puta. No oni koji su bili dobili su zaslužene nagrade i krenuli prema novoj sezoni. Meni je proglašenje uletjelo taman između dva posla tako da sam se vratio iz 400km udaljenog Sextena i odmah drugi dan krenuo nazad u malo dalji Brunico.

U međuvremenu je održana i redovita godišnja skupština HOS-a na kojoj je kako kažu bilo veselo i konstruktivno. Potvrđene su neke izmjene pravilnika za natjecanja koje je ponudio izvršni odbor, ukinuta je i službeno i muška elita. S obzirom na konkurenciju mogli smo iduće sezone ponuditi curama da imaju elitu, a dečki A ;) Kalendar će očito doživjeti još neke manje promjene, ali o tome kada bude aktualno.

U subotu je Lino održao i treće kolo zimske lige. Još jedan trening dobio je izvrsne ocjene. U svakom slučaju vrijedi doći. rezultate i karte možete vidjeti na uobičajenom mjestu.

A kako je u trulom kapitalizmu? Svi rade punom parom! Kreće se već u sedam ujutro, a radni dan traje dok ima energije kod potrošaća. Nude se programi, sadržaji, svake godine neke novosti. Nekako mi se čini da naši turistički djelatnici nikada neće naučiti kako se uzima novac na kvalitetan i sadržajan način, a da klijent na to nema nikakvih prigovora jer je dobio za svoj novac što je i htio. Iako prava skijaška sezona ima vrhunac iza Božića već sada su skijališta puna, hoteli polako ali sigurno kreću prema zatvaranju kapaciteta jer je booking odradio svoje i sada samo mirno čekaju dolaske i odlaske dogovorenih grupa. Naše Sljeme, Platak i Bjelolasica još uvijek studiraju bi otvorili, ne bi otvorili...To je jednostavno jedan drugi svijet.

Srećom ima još Hrvata koji si mogu priuštiti poneki dan na snijegu i svatko tko ima tu mogućnost izabrati će i malo skuplju opciju u inozemstvu jer će u tih tri, pet ili sedam dana proći toliki broj snježnih kilometara, da bi kod nas morao provesti godinu dana skijajući svaki dan npr. na Sljemenu. 


15 prosinca 2010

Škola skijanja Ban tours


Usavršite znanje,... nastavite druženje,... i ove godine provedite nezaboravne dane na snježnim padinama.
Koliko je užitak vješto se spuštati snježnim padinama, možete brzo i lako otkriti uz stručno vodstvo učitelja skijanja. Stoga se s povjerenjem prepustite nezaboravnom doživljaju na prekrasnim padinama poznatih skijališta u programu učenja skijanja koji obuhvaća sve uzraste, od juniora do seniora.
Tijekom trajanja škole skijanja početnici će svladati osnovne tehnike skijanja, a ostali usavršiti svoje znanje, do stupnja da im niti jedna snježna akrobacija nije strana. Svoje će vještine i umijeća svi pokazati posljednji dan, kada se održava natjecanje u veleslalomu, kako bi polaznici škole provjerili stečeno znanje u pravom okruženju i sportskim uvjetima (s elektronskim mjerenjem vremena). Svi sudionici će, naravno, dobiti potvrdu o uspješno savladanom tečaju, a najbolji na natjecanju pobjedničku medalju. 

Naši učitelji skijanja, članovi su Hrvatskog zbora učitelja i trenera skijanja (HZUTS) s važećim hrvatskim i međunarodmin licencama (IVSI i ISIA). Svojim stručnim znanjem, savjetima i susretljivošću, učitelji skijanja Vam stoje na raspolagnju tijekom cijele skijaške sezone.

14 prosinca 2010

Zimska liga - 3.kolo - 18.12.2010.

Mjesto okupljanja: Lovački dom, na cesti prije Galgova.
Karta: Starča, 1:15000, E=5m, 1997.g.
Prvi start: 10:30
Vrsta treninga: izohipse trening (karta samo sa izohipsama)
Staze: A (oko 6km), B(oko 4km) staza sa temom treninga, C klasična – cca 2km
Prijave: na email: lino.legac@zg.t-com.hr, do petka 17.12. (23:59) Naknadne prijave na samom treningu će biti moguće do broja rezervnih karata (~5), a uvijek ih bude.
Startnina: 5kn
Dolazak na trening: Starom Karlovačkom cestom proći Lučko, Stupnik i nakon skretanja (desno) za Rakov Potok (tu je veliki Konzum, semafor i birtija) nastaviti još 900m i skrenuti desno za Galgovo. Lovački dom je s desne strane, 2.2km od križanja. Bit će orijentacijska zastavica na skretanju. Za one sa GPS-om: (45°44'36.04"N, 15°45'56.22"E)
Ostale informacije: U šumi će biti postavljene zastavice s perforatorima. Perforirat će se na kartu. (u odštampane kućice za perforiranje). Karte su u običnim (registrator) folijama. Bit će ponovno toplog čaja i hladnih kekasa na cilju!

13 prosinca 2010

Moj trening

Kada netko na tržištu razno-raznih kineziloških programa ponudi nešto drugačije to svakako zavrjeđuje pažnju. Već sama referenca da se radi o mladim ljudima sa puno iskustva u struci i školovanih na kineziološkom fakultetu govori nam da bi se moglo raditi o nečemu posebnom.

Želite li se pripremiti za nove izazove svakako pogledajte web stranicu i kontaktirajte ih za program:


Novost na tržištu kinezioloških programa je web portal mojtrening.hr koji se bavi organizacijom i provedbom atraktivnih oblika tjelesnog vježbanja za cijelu obitelj. Programe provode diplomirani kineziolozi s dodatnom specijalizacijom i važećim licencama iz određenih sportskih aktivnosti, preferirajući prirodno okruženje i individualan pristup.
Želite li uz vodstvo i nadzor kineziologa postići svoj cilj, svakako nam se pridružite!

Jedna sasvim druga ekipa

Zadnjih nekoliko dana proveo sam u jednom drugačijem okruženju. Doduše snijeg je i tu i tamo, ali ekipa uglavnom priča o skijanju, a ne o orijentaciji. Jedna ugodna promjena sa radnim karakterom. Stručno usavršavanje potrebno je cijeli život pa tako je i ovaj vid usavršavanja i obnavljanja znanja na snijegu svakako potreban i poželjan onima koji se time bave. Doduše cijene usavršavanja i potvrđivanja licenci su toliko narasle da je teško naći računicu isplativosti. Uglavnom i ovdje vlada prvenstveno entuzijazam u onome što radimo. Bilo nas je poprilično. Hrvati na svakom čošku, kažu barem 500-600 duša na snijegu. Vrijeme nas nije mazilo, ali upravo svježi snijeg daje onaj dodatni štih svakom skijanju. Rad sa ljudima nikada nije lagan, ali ako imaš grupu kakvu sam imao ovih dana onda ti nije teško dati sve od sebe u prenošenju svog znanja i omogućavanju drugima da barem dio tog znanja usvoje i oni kako bi jednog dana to isto prenosili nekome drugome.

U svakom slučaju uz dobru grupu, dobrog vozača, cimera i društvo nikakvih problema nije bilo. O klopi da ne pričam. Četri zvjezdice superior hotel natjera te da ste zdebljaš već nakon prvog dana. Mislim da je to potrajalo da bi između nastave na terenu i predavanja navečer morao ubaciti i koje trčanje da skinem višak kalorija jer sigurno je da nisam takav karakter da ću preskočiti večeru.

Nakon dugo vremena vratio sam se i na snowboard. Zadnje iskustvo bilo je toliko bolno i neugodno da je prošlo već više od 10-15 godina kako sam se spuštao padinama na dasci. Jedan sat uz stručni nadzor profesionalaca bio je jedan ipak mnogo bolji doživljaj. Rekao bih da sada nemam ništa protiv da nauči i ostale finese. Možda eto jednog dana.

Proteklih dana u Domovini je bilo burno, kako u politici tako i u sportu. U orijentaciji se sprema proglašenje Kupova i Skupština. Nešto ću ipak od toga morati preskočiti jer dužnost zove.

05 prosinca 2010

Zimska liga - 2.kolo

I drugo kolo zimske lige je iza nas. Iako je prognoza bila da će nas dočekati debeli minus na termometru, hladilo nas je samo -2 ili 3 stupnja. Prekrasan sunčani dan, opet dobra ekipa željna izazova i snježnih idila. Lino je postavio zanimljiv trening pamćenja i bilo je stvarno zgodno i dobro. Ovaj puta uzeo sam i fotić sa sobom pa sam iskoristio priliku za nekoliko zgodnih fotki sa terena koje inače nemamo priliku napraviti, jer su sve slike uglavnom iz ciljnog ili startnog prostora i sa zadnje KT.
 Kako slika govori više od riječi eto i nekoliko slikica sa terena.
04 prosinca 2010

Trka Svetog Nikole

Hladno jutro, pomalo mokro od silnog snijega i kiše nije spriječilo Svetog Nikolu i Krampusa da pohode našu dječju utrku. Sakupilo se nešto više od 70 mališana koji su hrabro gazili blatne livade i peforirali kontrole. Bilo je i mokrih i promrzlih rukica, ali i velikih osmjeha na cilju kada su oko vrata visjele medalje, a  prigodni poklon našao se u malim ručicama. Trčalo se brzo i sa puno srca i volje, blato je frcalo na sve strane i mislim da danas perilice rublja imaju puno posla. Najbrže vrijeme dana ostvario je u kategoriji M12 Luka Mihelčić ispred Borne Barića i Ivana Letice. U kategoriji M10 slavio je  Tin Dumić ispred Nea Marekovića i Brune Korpera, a kod curica u kategoriji Ž10 najbrža je bila Mirta Maršić ispred Mihaele Ban i Ore Krčelić.

Hvala svima još jednom na sudjelovanju, organizatorima na pomoći i nadam se da će u ponedjeljak Sveti Nikola opet navratiti do Vas. Jedno je sigurno! Svi koji su bili na trci moraju dobro očistiti cipele, gojzerice ili čizme.
Ako sutra na trening dođe i pola od današnje brojke biti će super. Baš da vidimo jesu li odrasli hrabriji od klinaca ;)

03 prosinca 2010

Sa svih strana, ali pogledom prema Svetom Nikoli

Sezona je kao gotova, a posla nikada dosta. Ovaj tjedan se nisam stigao niti okrenuti, a već je petak. Sutra završavamo i sezonu dječjih trka našom tradicionalnom utrkom Svetog Nikole. Stiglo je do sada nešto više od 80 prijava (gotovo kao i na zadnjim Kup trkama). Medalje, kartoni, karte, bomboni, lizalice i čokolade su spremni. Još da nam dođe i Sveti Nikola i možemo krenuti sa trkom. Prognoza je promjenjiva, ali se ne predviđaju padaline. Tko dolazi neka se toplo obuće. Startne liste su na web-u pa bacite pogled koga zanima.

Jučer smo odradili i godišnju Skupštinu kluba. Relativno brzo smo odradili onaj službeno-pravni dio, izabrali novo-staro vodstvo i odredili neke smjernice rada u narednom periodu. Cijelo događanje završili smo projekcijom slika pod nazivom "Put do srebra i bronce" kojom je prikazan samo dijelić priče iz Skandinavije ovog ljeta. Prisjetili smo se i našeg velikog prijatelja Emira Alajbegovića te mu odali još jednom poštovanje minutom šutnje.

U nedjelju je na rasporedu drugo kolo zimske lige. Lino će postaviti "pamćenje" na Branje vrhu. Start je u 10:30, a okupljanje kod groblja na cesti prema Jastrebarskom na staroj Karlovačkoj.  Tko ima vremena i volje neka pogleda poziv i detalje na stranici lige.