30 listopada 2009

Gužva je, a ja bi opet na U2


Bliži se kraj godine i sada je doba kada se radi punom parom, a novi poslovi samo stižu. Zahuktava se i jedan veliki projekt koji radimo sa jednom nakladničkom kućom koja ne djeluje samo u Hrvatskoj već je prisutna i u dobrom dijelu Europe. No o tome kada bude vrijeme.

Sutra smo na Solarskima. Veselim se konačno i još jednoj štafeti, a veseli me da će iduće godine biti sigurno dvije štafete u kalendaru, a možda iskrsne još koja.

Trenira se pomalo i pogledi su već polako prema idućoj godini. Pitanje je da li se opet boriti za reprezentaciju ili konačno otići na godišnji odmor. Zadnji puta smo pohodili Egipat kada smo se odlučili na odmor, a iduće godine tko zna. Aranžmani su sve povoljniji, a još nismo bili u Grčkoj, Turskoj, možda skoknemo i do Estonije.
Čuo sam da U2 u Helsinkiju ima koncert tijekom srpnja pa se može spojiti ugodno s korisnim. Recimo odeš u Latviju na 6 dana trke, pa u Talin na razgledavanje, ukrcaš se na brod i pređeš u Finsku. Navečer si na koncertu, a drugi dan trčiš po finskim močvarama. Nakon toga uhvatiš brod do Stockholma i neki rent-a-car pa odeš na O-ringen. Samo par dana nakon najveće Svjetske trke već ideš nešto sjevernije na ETOC i dok ne trepneš prođe vrijeme i na putu si za Trondheim. Odradiš WOC ili WTOC ili popratnu trku i nakon svega se još ukrcaš na krstarenje norveškim fjordovima. Vratiš se za mjesec dana doma i pun si energije i priča za nove radne pobjede. Eh, a onda dođe zbilja staviš sve to na papir, podvučeš crtu i shvatiš da imaš možda novaca za 5 dana Slovenije, a godišnjeg za još dodatnih 7 dana morai.

No treba barem maštati o svemu pa se možda nešto od toga i ostvari. Bitno je vjerovati.

28 listopada 2009

Rodila se Zara


Prekrasan dan, a sjedimo u uredu. Pomalo je frustrirajuće kada je ovakav dan, a ti znaš da kući dolaziš po mraku i odlaziš iz nje gotovo po mraku. Najljepši dio dana si zatvoren u četiri zida za računalom. Ponekad i sastanci mogu biti osvježenje, a to sam upravo danas imao. Izlazak iz ureda na drugi kraj grada i jednim udarcem odmah tri sastanka riješio, a još i malo sunca uhvatio usput.

Prijave za subotnju štafetu su prošle. Tomica je objavio listu i 13 štafeta je u M21, 7 u Ž21, 6 u M16 i 4 u Ž16. Čisto dosta. Neki su postavili vrlo jake postave tako da će biti teško doći do nekog zapaženog rezultata, ali za nikoga ne možemo reći da je baš izraziti favorit. Staze su dovoljno kratke da i juniori i cure mogu brzo odraditi svoju dionicu i upravo će to dati dodatnu dozu neizvjesnosti. Čisto mi se sviđa taj dio. Moglo bi biti interesantno. Malo mi možda strši štafeta Matija, Lino i Edi, a i Hribar/Jevševar kombinacija nije za odbaciti. Tu su i cure Antonija i Vinka kojima je slaba karika Vedran :)) Sve skupa već sada vidim da će biti zabavno. Ne zaboravite se prijaviti za srneći gulaš kod Darkića. Cijena je popularna, a čovjek ogladni dok dočeka svoju izmjenu.

Godine idu i baš sam se pitao kada će Jan početi dovoditi djevojke zelene kose, sa irokezom, pircingom i sl. dodacima, a kad ono...

Eto došla konačno i sretna vijest do mene. Ivka je rodila što znači da je na Svijet došla mala Zara. Čestitke ponosnim roditeljima, a tata Zdenko će se morati dobro pripremiti na feštu :)

27 listopada 2009

Jogging i rendgen


Uz svu strku koja vlada ovih dana jučer sam konačno smogao snage, vremena da mislim i na svoje zdravlje. Odoh na rendgen snimiti neke stvari koje me muče već duže vrijeme. Iznenadio sam se u principu kako nema gužve. Dođeš, prijaviš se da si stigao i za 5-10 minuta si na redu. Nalazi za sedam dana. Ono što me malo ljuti je ta famozna participacija koju plaćaš na svakom čošku, 15kn kod liječnika opće prakse da bi uopće dobio uputnicu, 27kn za rendgen, pa još neka nn cifra da ti doktor veli šta ti je...Sve bi to bilo u redu da godinama iz plaće ne izdvajam za zdravstveno osiguranje. Vele plati si dopunsko. Šta će mi dopunsko ako već izdvajam i doktoru idem jednom u deset godina. Bolje da te pare stavljam sa strane pa kada ustreba platim privatnu praksu.

No za dobro raspoloženje pobrinuo se Krešo svojim treningom. pojavio se u tajicama i krenuo furiozno u novi trening. Krug i pol zagrijavanja, dionice po stepenicama i to 18 komada, pa vježbe snage, pa intervali...Ma super tulum. Što je najbolje osjećao sam se čisto dobro. Danas doduše malo bole noge, ali tako treba i biti.

Ovih dana imao sam čast razgovarati i sa dr. Ivom Belanom, našim poznatim maratoncem i autorom knjige "Jogging". Svi mi trčimo, ali koliko nas si je dalo vremena pogledati malo stručne literature i primjeniti ono što je već netko odavno otkrio. Nažalost svi mi često otkrivamo toplu vodu. Dr. Belan bio je toliko ljubazan da ponudi svoje knjige na način da ne morate vi u knjižaru po nju već ju možete naručiti i dobiti je na orijentacijskoj utrci, treningu, sastanku, u autobusu za Veneciju... Tko je zainteresiran može mi se javiti. Cijena prava sitnica, 150kn.

26 listopada 2009

JEC 2009
Dok smo mi ovaj vikend trčkarali po Bundeku, naši juniori su bili u Njemačkoj na Europskom juniorskom kupu. Ovo natjecanje je zamišljeno kao jedno interno natjecanje juniora srednjeeuropskih zemalja u nedostatku velikih reprezentativnih natjecanja za uzrast juniora. S vremenom su dozvolili nastup i ostalim zainteresiranim reprezentacijama, ali organizaciju natjecanja vrti 5-6 zemalja između sebe. Natjecanje je svakako jedno veliko iskustvo za sve koji tamo nastupaju, a ekipe obično dođu i sa B momčadima. Ovo natjecanje nije pod paskom IOF-a pa tako nema onu težinu pritiska rezultata i eventualnih ostvarivanja normi za stipendije, kategorizacije... Jedini nedostatak za nas je konkurencija vrlo jakih zemalja, odnosno nema onih sa kojima bi se naši mogli uspoređivati pa smo na rezultatskim listama redovito negdje pri kraju.

No bez ovakvih utrka nema naprijed i našima je to svakako koristilo. Od boljih rezultata svakako treba izdvojiti Matjažovo 15. mjesto u sprintu i 18. na klasici što je otprilike u sredini plasmana u njegovoj konkurenciji. Manji iskok još je napravio Mario Štambuk koji je zauzeo 40. mjesto u sprintu u M18. Ostatak rezultata je uglavnom pred kraj liste. A da ih vrijeme baš nije mazilo da se vidjeti iz fotografija.

Stranice organizatora su blago je reći spore, ali ako ste uporni da se doći do bitnih stvari.

Pred juniorima je sada naporna zima ako misle malo ozbiljnije sudjelovati na velikim natjecanjima iduće godine. Za Maria znam da treninra, Iva nam dolazi na treninge isto sve češće, Matjaž je naravno konstanta, Matija mi se čini da se malo šverca i da ga treba još stisnuti jer je veliki potencijal, a ostali trebaju još puno žganaca jesti.

Da se vratim malo i na trku u subotu na Bundeku. Ako niste primjetili Vinka i Ivana su išle ispod 6 po kilometru što je već stvarno respektabilna brzina. Kartone smo još jednom pregledali, a pregledali smo i vremena i nije bilo nikakvih grešaka, dakle rezultati su službeni. Uvijek me oduševe ženski kartoni na trkama jer perforiraju uredno i čisto, svaka perforacija u svojoj kućici. Kada se sjetim kako je to nekada izgledalo kod elite nebi Vam ni Sherlock Holmes pomogao da odgonetnete što je tko perforirao. No dobro danas je SI ipak veliki korak naprijed.

Moram se još osvrnuti na post Tomice vezano za ponavljanje trke samo za Ž21 kategoriju. Istina je da je i M35 imala spornu kontrolu, ali IO si je dao truda i za sve trke za koje su pristigle žalbe na jesen nije primjenjivao šprancu poniši automatizmom i gotovo nego je razmotrio i ostale činjenice te koliko su natjecatelji bili oštećeni navedenom greškom. Za Bundek je procijenjeno da u M35 nije bitno narušena regularnost trke, odnosno natjecatelja i da oštećeni natjecatelji nisu oštećeni u toj mjeri da bi to utjecalo na njihov plasman. Kod djevojaka se pokazalo da je Vinka doista izgubila dobar dio vremena na toj kontroli i da bi poredak možda na kraju bio drugačiji, a samim time i ukupni poredak u prvoplasiranim natjecateljicama u toj kategoriji. Zato je ta trka i ponovljena. Meni kao organizatoru svejedno je bilo da li ću ponavljati trku za jednu ili dvije kategorije. Karata sam ioanko napravio dovoljno da je i M35 mogla komotno doći trčati.

Isto načelo primjenjeno je i kod trke u Međimurju gdje je evidentno bila krivo postavljena kontrola i to za skoro sve kategorije iako organizator to nije htio priznati. Žalba je razmotrena, a pregledani su i svi rezultati te se može reći da nitko nije oštećen značajno (jedna osoba je, ali ona nije htjela da se trka poništi).

Veći problem je trka u Bjelovaru u kojoj su evidentno natjecatelji iz nekoliko kategorija oštećeni postavljanjem kontrole u predio koji nije odgovarao onome što je nacrtano na karti. Nažalost tamo nije poštovana procedura žalbe pa se o tome nije raspravljalo u smjeru poništenja trke.

Naravno ova problematika nije od jučer i poništavanjem trke nikada ne možemo reći da nitko nije oštećen. Uvijek ima nekih koji su manje ili više zakinuti. Teško je tu naći dobro rješenje. Poništavanjem trke najviše su zakinuti natjecatelji koji imaju troškove dolaska na novu trku. Startnina je tu najmanji izdatak. Doći recimo iz Rijeke ponovno u Selnicu nije baš jednostavno, a to ne pokriva organizator.

Sutra je rok za prijave za štafetu na Solarskima pa tko misli ići neka se javi organizatoru.

24 listopada 2009

Rezultati sa ponovljene trke Vihor sprint kupaKišno i tmurno jutro čak povremeno i olujno taman se smirilo kada smo dolazili na Bundek. Sve kontrole i start i cilj postavljeni su u samo jedan sat. Iskra mi je pomogao oko postavljanja, a Robi i mali Karlo su vozili po Bundeku i čuvali kontrole. Na kraju čuvanje nije bilo niti potrebno jer su samo poneki vlasnici peseka šetali okolo i čudili se šta radimo po tom vremenu. Naravno kada je ovakav dan za očekivati je da se neki neće pojaviti i tako je bilo. Skupilo se na kraju 23 trkača, a od toga 16 u ženskoj konkurenciji koja se borila za bodove i plasman.
Ivana je pobijedila sa jednom jedinom sekundom prednosti ispred Vinke, a treća je pomalo iznenađujuće naša ovogodišnja polaznica tečaja Ana Gudalović koja se u stvari pojavila za ispomoć u organizaciji, a mi smo je ne budi lijeni stavili na startnu listu. Čestitke curama.
U OPENU je uvjerljivo slavio Lino ispreed Nenada i Vanje. Robi je ostao na četvrtom mjestu.
Dan, odnosno jutro uljepšao nam je HDZ koji je imao kestenijadu na Bundeku pa ste mogli dobiti besplatne kobase, kestene, čaj, pivu, kuhano vino, kolače, jabuke...i mnogo toga. Čisto dobro. Drugi puta ćemo ih opet pozvati da budu sa nama da spojimo ugodno s korisnim.
Ž21

1. Ivana Gobec OK Vihor 14'53
2. Vinka Vukmanović OK Kapela 14'54
3. Ana Gudalović OK Vihor 17'18
4. Tea Kružić OK Torpedo 18'10
5. Sanja Žužić OK Vihor 18'34
6. Mia Lovrec OK Vihor 19'23
7. Petra Bulić OK Vihor 19'48
8. Darinka Lovrec OK Vihor 19'56
9. Iva Lovrec OK Vihor 19'57
10.Iva Štefanović OK Torpedo 20'12
11. Mirka Jakšić OK Maksimir 21'00
12. Dora Težak OK Vihor 22'06
13. Helena Kobaš OK Vihor 23'22
14. Maja Cvitković OK Vihor 24'16
15. Iva Vrkić OK Torpedo 28'42
16. Ivana Težak OK Vihor 33'14

OPEN

1. Lino Legac OK Japetić 12'04
2. Nenad Lovrec OK Vihor 13'27
3. Vanja Suhina OK Vihor 14'08
4. Robert Orehoci OK Bjelovar 14'15
5. Valentino Orehoci OK Bjelovar 14'38
6. Vladimir Grgesina OK Vihor 15'18
7. Damir Suban OK Japetić 15'31
23 listopada 2009

Stišće, stišće


Bome nakon sprint kupa i Zagreb opena ova organizacija mi već malo teže pada. Nije da nema gušta u tome, ali malo se čovjek ispuše. Sprint kup i Zagreb protekli su bez uobičajene strke dane prije. Čak sam u subotu dan prije Zg opena napravio i trening za svoju dušu, odradio normalne kućne aktivnosti, skoknuli u nabavku. Tehnologija radi čuda, a i kada si čovjek dovoljno rano sve pripremi može se sve skupa i bez stresa napraviti.

Sutra ide laganini. Sam sam postavljač, par ljudi na cilju i startu bez razglasa i velike halabuke. Biti će onako obiteljska atmosfera, samo da nas vrijeme posluži. Na startnoj listi je na kraju 28 duša.

Što se Venecije tiče butiga se uskoro zatvara. Sa jučerašnjim danom imamo preko 120 ljudi u autobusima i primamo još samo 6-7 ljudi. Ne sjećam se da smo ikada bili na trci u tolikom broju. Ima i nešto prijatelja-navijača koji nam pomažu napuniti bus da natjecatelji mogu ići, ali sigurno ne više od 20.

A da su predizborne igre u punom jeku osvjedočio sam se i primitkom e-maila iz Bjelovara. Koji ultimativni ton u pismu, pa to je strašno kao da se radi o životu i smrti, a ne o sportskoj aktivnosti. Ono što me najviše smeta je da uvijek takva pisma dolaze od osoba koje nikada nisu bile aktivne u sportu, nikada se nisu natjecali i nemaju pojma o biti sporta. Mogu na prste jedne ruke nabrojati trke na kojima su bili u zadnje dvije-tri godine. Za njih je najbitnija administracija i upućivanje dopisa. Ma sve je to u redu u profi sektoru, ali ovo je kriva adresa. Mene preskočite iz tog dijela dopisivanja.

Eh koji smijeh. Upravo sam otvorio opomenu Zg holdinga - čistoće u kojem prijete utuživanjem radi neplaćenog računa iz 2006. godine, a cifra je 0,01kn!!! Da bi čovjek riječ rekao. Šta se mora, mora se. Već trčim u računovodstvo ispunjavati naloge za isplatu.

22 listopada 2009

Spremni za još jednu trku


Iako je subotnja trka manjeg opsega pripreme su gotovo identične kao i za veliku trku. Karte su spremne za subotu, opisi također. Jedina izmjena je da ćemo ići sa klasičnim perforiranjem na iglice i kartone. Žao mi je da nema SI-a, ali nismo baš sa strujom na ciljnom prostoru najjači pa je bolje igrati na sigurno. To naravno ne znači da će trka biti manje zanimljiva. Dvadesetak cura kreće u borbu za bodove, a poslije njih na istu stazu ide OPEN pa ćemo vidjeti tko je bolji :)).
Favoriti su poznati, ali to ne znači da se netko ne može ugurati u vrh. Najbolji je primjer Nikoline Renić na zadnjoj utrci. Sve je moguće :)

Vrijeme je pisanja planova, programa, papirologije i zauzimanja pozicija za 2010. Tko se sada ne poptrudi bojim se da će ostati kratkih rukava u idućoj sezoni.

21 listopada 2009

Predizborne igre


Volim kada jutarnji mailovi koji pristignu pršte od pozitivne vibracije za uljepšavanje dana. Medvjedi se umjesto da krenu na spavanje tek sada bude i kreću u predizborne igrice. No na takve stvari smo već oguglali pa je to već toliko isfurano da nitko ne nasjeda. Srećom postoje rezervati u kojima medvjedi mogu obitavati i mogu uživati u svojoj slobodi razgovarajući sa drvećem i istomišljenicima. Mi ostali idemo nekim drugim zajedničkim putem i gledamo kako popraviti ono što se da popraviti.

U subotu ćemo pohoditi još jednom Bundek. Djevojke imaju zadnji okršaj sezone za Kup, a onda nam slijedi relaksirajuća štafeta, Venecija i možda još pokoja trkica usput. Pripremaju se i neki seminari iz orijentacije za veliki broj nama bitnih ljudi, ali o tome kada dođe vrijeme.

Nadam se da klubovi već polako razmišljaju o idućoj sezoni i na koji način će povećati članstvo. Bez škole orijentacije nema naprijed. Kada bi svaki klub godišnje doveo do desetak ljudi već bi se to osjetilo. Jasno je da fali lokomotiva po klubovima koje bi povukle, ali ako se nekoliko ljudi podijeli po poslovima već će ići lakše.

20 listopada 2009

Jučerašnji dan protekao je u sređivanju papirologije nakon trke. Ima toga još za srediti, ali lakše se diše. čak je i Krešo na trening osjetio potrebu da nam priredi jedan lagani opuštajući trening. Krešo nas je stvarno pročitao i nitko se nije bunio na laganih 5 sa istezanjem.

Ovih dana i najbolji sportski portal u državi "Adventure net" je doživio redizajn. Sadržaj je pregledniji, tema ima opet puno i većina je stvarno zanimljiva. Ima članaka i o prehrani, treningu, tenisicama...Kao i uvijek vrijedi ga posjećivati na redovitoj bazi. Ono što je najvažnije je da nema članaka o nogometu, rukometu, košarci, Gotovčevima i inima...Portal stvoren samo za ozbiljne ljubitelje sporta. Tanja (glavna urednica) je opet tu u blizini i to jamči redovitost u objavljivanju članaka.

Polako se skupljaju prijave i za subotnju ponovljenu trku. Već se prijavilo petnaestak cura, a svi favoriti su na listi prijava.

19 listopada 2009

Dan poslije
Bome smo se naradili. Od 8:00 - 18:00 je bio angažman ljudi iz kluba na dan trke. Ono prije da ne pričam. Skoro 270 startova na dvije trke. Klinci su na kraju bili masovniji od "velike trke" ako ne računamo geodetsku školu. Radilo nas je preko 40, a među gostima smo imali i renomirane pisce i doktore. Podijeljeno je 4 pehara, 8 marama Buff, 13 kompeta medalji, hrpa majica, sponzorskih vrećica Pedigree-a, Vihorovih marama, privjesaka, blokova, kapa, naljepnica...Sve skupa u vrijednosti oko 3000 kuna. Ovo je samo ukratko o svemu.

Mediji su nas slabo popratili iako smo ih pozvali. No to je ionako odraz današnjice u kojoj se po novinama piše o raznim Gotovčevima i ispadima nogometaša, dok su sportska događanja nepopularnih sportova sasvim na margini. Tješi me da i kultura ima sličan status. No ipak su se neki novinari odazvali i svaka im čast.

Trku je zamislio Paco, ja sam posložio organizaciju, a klub je odradio ostalo. Po prvi puta imali smo i čak osam postavljača kontrola. Start je bio atraktivan i zanimljiv sa četri masovna starta. Ljudi su gledali, pitali i možda je barem nekome u uho ušlo da je to orijentacijsko trčanje. nažalost propustio sam ulazak u cilj pobjednika po kategorijama, ali kažu da se finiširalo sve u šesnaest.

Bilo je i podosta diskvalifikacije jer natjecatelji nisu pročitali obavijesti, no dobro za iduću godinu spremiti ćemo još neke novosti i zanimljivosti. Sve je već u nekim preliminarnim idejama koje su nakon trke dogovorene. Poraditi ćemo i na fondu nagrada, samo da nas "recesija" ne obuzda.

Tombola je otišla u Međimurje i nadam se da će Željko marljivo iskoristiti vrijedan zgoditak.
Zanimljivost dana su priredili Borna i Andro u M14 koji su imali u stotinku isti rezultat. Perforirali su na dvije različite ciljne stanice u isto vrijeme. To se zove koordinacija. Po prvi puta je i naš trener Krešo krenuo u okršaj sa kartom i preživio je. Prošao je stazu koja nije bila jednostavna.

Bilo je zanimljivo pratiti i tko će prvi stići na prvu kontrolu i pomalo neočekivano prvi je bio Ivor Mikulčić. Tek iza njega stigli su Lino i ostali seniori.

Ovu subotu još predstoji jedna manja organizacija ponovljene trke na Bundeku i onda preskačem organizaciju u Sv. Vinčentu. Taj dio će Karlo odrađivati. Mi planiramo naravno još jednu dječju pred kraj godine. Sveti Nikola će biti sigurno i ove godine u orijentacijskim tonovima, samo se nadam da nas neće potopiti kao i lani, a onda ispočetka. Sezona 2010. nosi novu školu, trke, predavanja, organizacije...

16 listopada 2009

Zg open zadnje

Startne liste

Skoro pa spremni

Karte su odštampane i na plastifikaciji. Dječja trka je izašla iz tiska, kartoni za klince spremni, medalje spremne, zadaci okvirno podijeljeni, stvari pripremljene za ukrcaj. Žive kontrole čekaju ukrcaj, tombola pripremljena... Uglavnom većina poslova je odrađena.

Što se prijava tiče nakon izjednačene borbe djece sa odraslima, odrasli ipak uvjerljivo pobjeđuju zahvaljujući 40-tak novih prijava u OPEN kategoriji. Na kraju je rezultat 153:116 što zajedno čini 269 startova. Mi zadovoljni.

Još samo da nas vremenske prilike posluže. Vrijeme je promijenjivo, ali prognoza kaže da će biti bez padalina (možda nešto malo). Jedino bi moglo biti prohladno pa se dobro obucite.

Ne zaboravite na ponovljenu trku za Ž21. prijave su također putem OOnline servisa, a termin je subota 24.10. u 10:00 na Bundeku. Sve djevojke su dobrodošle :)

Kao što brojač kaže skoro pa 5000 ulaza mjesec dana nakon Vedrana. red je da nagradim i ja one koji me čitaju pa osoba koja mi pošalje printscreen sa 5000 ulazom dobiva maramu.

14 listopada 2009

Prije spavanja

Delamo, delamo. Karte su u tisku za odraslu trku, a za klince idu sutra. Polako se slažu sve kockice u cjelinu i ostaje nam još da sve to odradimo u nedjelju kako spada. Sve mi je žao što neću trčati jer bi trka mogla biti stvarno interesantna.

Danas ništa od treninga. Jan je odlučio malo zakuriti kako to obično biva pred Zg trku tako da sam ostao doma. Vrijeme između toplomjera i čaja iskoristio sam za sređivanje dječje trke. Ipak i njih ima preko stotinu pa zaslužuju kvalitetnu kartu. Ribnjak smo posebno doreambulirali za tu priliku.

No dobro sutra je novi radni dan. Novi izazovi su tu, a treba posložiti i stazu za ponovljenu trku na Bundeku.

13 listopada 2009

115+87=203


Brojke iz naslova govore koliko nas bude u nedjelju na trci. Prva brojka će se vjerojatno malo mijenjati, ali druga će zasigurno još narasti, jer je rok za dječju trku nešto kasniji. Tko zna možda po prvi puta bude više startova na dječjoj utrci od onih na "velikoj utrci".

Pomalo se mogu vidjeti i favoriti po kategorijama. Kod veterana su skoro svi prisutni. Nedostaje samo Tomo. Kod veteranki je Neda ta koja bi trebala prva utrčati. Kod seniorki će biti zanimljivo. Vinka, Eva i Antonija su na startnoj liniji, a i naša Nevija bi se mogla umiješati. To naravno ne znači da netko drugi od 20tak prijavljenih cura neće iznenaditi.

Seniori su ponešto prorojeđeni i moj tip je na Matiji Razumu koji ima debi u seniorima na "Zagreb openu". Naravno tu je i najbrži "poštar" Ivan Draušnik koji je uvijek postizao izvrsne rezultate u Zagrebu...Kod juniora dajem laganu prednost Mariu Štambuku koji me redovito rastura na treningu, a juniorke bi trebala pobjediti Iva Štambuk. MŽ 14 kategorije biti će potpuno neizvjesne. Nina Viktoria bi trebala imati laganu prednost, ali Dora Težak i Iva Lovrec pokazale su da je mogu dobiti. Luka Mihaljević je favorit u muškoj 14. Nedostaje mu prijatelj Patrik Malnar, no i ostalih deset pokušati će ga dobiti.

Jučerašnji dan iako je bio tmuran i kišan završio je vrlo kvalitetnim treningom i prekrasnim zalaskom sunca. Dok smo mi odrađivali desetu seriju stepenica na horizontu se sve zacrvenilo. Drugi dio treninga na nasipu protekao je u preskakanju lokvi i trčanju uglavnom po mekanoj podlozi jer je ona bila manje mokra. Na kraju klasika, Mario odlazi i ostavlja me u prašini tek toliko da se zna tko je brži i jači :)

12 listopada 2009

KišaSpojilo se nebo s zemljom. Oblaci, magla, kiša dan za spavanje, a ne za posao. No to je tek uvod u zimske mjesece koje treba izdržati. U subotu dok sam radio trening baš sam si razmišljao kako ima neke čari i u toj izmaglici u šumi koliko god je na prvi pogled neugodna za trčanje. Još jedno mjesec dana trenirati ćemo radi održavanja forme, a onda kreću pripreme za novu sezonu. Krešo je već pripremio dobar elaborat i nadam se da će veći broj zainteresiranih krenuti u zimske treninge. No prije toga ipak ide još par trka. Za Veneciju se i drugi bus napunio do respektabilnih 30 pa tko želi ići neka se požuri sa prijavom.

Ušli smo u zadnji tjedan priprema za "Zagrebačku trku". Staze su definirane i očekuje Vas zanimljiva trka u režiji Francisca Delgada. Danas je i zadnji dan za prijave pa požurite ako već niste. Djeca se prijavljuju naveliko i ima ih već 70tak, a njihov rok za prijave je tek za par dana.

07 listopada 2009

Izmjena plana sredstava za sufinanciranje programa...

Kao što naslov kaže ne piše nam se dobro. Recesija radi svoje i logično je da nož reže u svim segmentima. Ostali smo bez još jednog dijela sredstava na nivou grada i biti će dobro ako preživimo godinu samo sa rezanjem akcija. Ukida se plaćanje stručnog rada do daljnjeg, a skinute su i još neke stavke u budgetu.

Šta to za nas znači konkretno. Nema novih karata, sredstva za natjecanja se smanjuju... No dobro to su očekivani događaji u godini kada ne cvatu ruže. Više me ljute razno-razni natpisi nekih nogometnih klubova koji igraju u žnj ligi kako oni nisu dobili svoj dio. Čovječe samo Dinamo, Zagreb i Croatia Sesvete progutaju 30 milijuna kuna gradskog novca. Da se mene pita ti klubovi bi se trebali financirati isključivo iz vlastitih sredstava. Daljnjih 10 milijuna pojedu košarkaši, a rukomet dobije oko 5 milijuna kuna. Sitniš od 2 milijuna kuna ide vaterpolu.

Samo sredstva od nogometa pokrila bi sve ostale sportove koji donose daleko više Svjetskih i Europskih medalja. No tako je to i u drugim državama gdje je loptanje najveći sportski doseg.

Još zanimljivija su mi glasna prigovaranja triatlonaca koji su ove godine dobili debelo više nego lani, a kukaju. U toj domeni je još par glasnih saveza koji povlače zg sport po novinama. Oni koji su najviše na šteti jadni šute i sretni su da dobiju i ono malo što im pripada solidarizirajući se sa općom krizom u državi.

Eh, što ti je politika. Baš zato nam je najljepše kada se uvalimo u šumu i trčimo po terenu za gušt bez ikakvih gluposti u glavi. Veselimo se malim stvarima poput današnjeg treninga ili trke u Veneciji, a velike misli i brige ostavljamo drugima koji se bore za pozicije. Izbori su uskoro tu i kako se kaže: kada su izbori vrijeme je za ostvarivanje barem malih stvari, jer političari su vrlo darežljivi u to vrijeme.

06 listopada 2009

Nova karta


Jučer je bio dan za izlete u zagrebačkim školama, a naš klub ne miruje. Dio entuzijazma prenijeli smo i na članstvo pa su tako Ivica i Sanja ne budi lijeni napravili u Zagorju kartu pod nazivom "Vuglec Breg". Napravili su i stazu, trku, vremena, proglašenja, medalje. Ma super. Svaka im čast na trudu. Daj Bože još takvih entuzijasta u našem sportu. trebalo je otići nekoliko puta tamo, izreambulirati teren, nacrtati sve skupa u OCAD-u, a kasnije i realizirati trku za 60tak klinaca.
Dok su tako neki uživali u Zagorju mi smo nastavili sa našim treninzima. Polako opet dolazimo u fazu mraka. Bundek je očito lokacija koja odgovara mnogima pa nas se jučer sakupilo dvanaest. Krešo je opet sa nama i treninzi su raznovrsniji i zanimljiviji.

Vozili smo tačke po travi, pumpali i pljeskali na sklekove, mučili se u izdržaju, grizli su nas mravi... nakon vježbica rastezanje pa kilometraža sa intervalima. Kada je veća grupa uvijek se nađe netko tko ispali u nekom trenutku. Tako je bilo i ovaj puta. Nakon lakšeg tempa na početku, Vlado je napalio prvi interval koji smo svi zajedno izdržali, ali nakon njega Vlado posustaje i ide lagano. Darkić se još drži, ali na drugom intervalu popušta, a naravno nakon trećeg intervala Mario me još odšprintao samo da pokaže na koga možemo računati u godinama koje dolaze. Atmosfera kao i uvijek dobra i zabavna. Uvijek je nekako gušta napraviti trening kada nisi sam. A da smo pošteno odradili trening govore i mokre majice i znoj.

Što se mene tiče nogice, zglobovi i tetive su izdržali sezonu, ali stara boljka na ruci više nije bezazlena i čini mi se da ću morati uskoro na nešto ozbiljniji pregled. Nadam se samo da je stvar bezazlena i da se može riješiti relativno normalnim putem.

05 listopada 2009

Velebit - Manja Vas - Bundek


Bila su to tri luda dana puna akcije. Od kuda početi? Najbolje redom.

Petak
Dan je osvanuo obavijen oblacima i kišom. Na brzaka odlazak na posao, pa poslijepodne via Gospić i Velebit. U Baške oštarije stižem točno u minutu kako smo i planirali. Odrađujem tri sata predavanja, jednu super večeru koju su spremili domaćini na peći sa drvima i u noćnim satima nazad za Zagreb. Petstotinjak kilometara vožnje po kiši i mraku dosta iscrpi čovjeka, ali vrijedilo je. Imali smo i lijepi zalazak sunca nad Velebitom kada se vrijeme smirilo. Ekipa koja je slušala je bila dobra, a velika je vjerojatnost da će nešto od sve ga i zaživjeti u nekom obliku turističke ponude. No živi bili, pa vidjeli.

Subota - Manja Vas
Konačno na trku dolazimo i prije vremena. U miru odrađujem prijave i sve financije za trku i uplate za Veneciju. Vrijeme prohladno, ali lijepo. Trku manje više doslovce odrađujem. Trčim, ali i griješim. Nekoliko kontrola fulao sam doslovce na metar pa bi izgubio minuticu-dvije bez veze. Na jednoj varijanti gubim i više, a samo zbog toga što žuta livada više nije žuta nego je puna kupina u kojima ostavljam pola svoje kože. Vjerojatno sam izgubio i na varijanti na zadnju kontrolu, jer sam naivno išao poprijeko umjesto da tabanam okolo po putu.

Zamjerka organizatoru ide na varijante u suprotnim smjerovima. To smo već puno puta diskutirali i zna se da se to ne postavlja, ali evo ga opet. Neke kategorije u jednom smjeru, a druge u drugom smjeru na iste kontrole.
Nakon trke pale su uobičajene kremšnite, a za sve skupa se može reći: "Jedan ugodan dan u Samoborskom gorju".

Nedjelja - Pedigree kros
Već drugu godinu za redom radimo u suradnji sa Pedigreeom orijentacijski kros za kućne ljubimce na Bundeku. Ove godine startalo je impresivnih 352 peseka sa svojim gazdama. Prošli su zadanu orijentacijsku stazu sa 6 kontrolnih točaka i za to su bili nagrađeni. Vihor je odradio svoj dio posla profesionalno, brzo i bez ikakvih zastoja s obzirom na broj prijavljenih.
Osim peseka našao se tu i jedan miš koji je prošao stazu na ramenu svoje gospodarice.

Vikend koji nam slijedi je konačno slobodan. Oni koji ne znaju šta bi neka se prijave za "Zagrebački maraton" koji je na programu u nedjelju, a ostali neka polako šalju prijave za "Zagreb open".

02 listopada 2009

Via Baške OštarijeKiša pada, temperatura pala na 15 stupnjeva i naravno da je to dan kada treba održati niz predavanja tamo negdje daleko. Šta se može, sve za popularizaciju orijentacije. Tečajci su eminentni djelatnici jednog našeg turističkog otoka. Tko zna možda nam se sezona preseli i nešto južnije u dogledno vrijeme.

Vihor ruši sve svoje rekorde po broju trkača u Veneciji. Za sada nas je 53. Baš me zanima hoćemo li biti najmasovniji klub. Kada smo već pomislili da smo neke drage prijatelje izgubili u šumi atletskih, trekerskih i pustolovnih trka eto njih nazad na završetak sezone. Baš mi je drago da vide i jednu lijepu masovnu trku. Termin očito svima odgovara jer polako završavaju sezone u svim outdoor sportovima pa eto svi hcvataju još ono što je ostalo na "tržištu". Naravno kao ugrijavanje pred Veneciju ide naša "Zagrebačka trka". Prijave su otvorene i počnite ih puniti. Klinci su već prošli brojku 40 :)

Dobra vijest je da će ISAR 2010 definitivno zaživjeti. Pripremite se za još zanimljivije izdanje najbolje hrvatske pustolovne utrke u režiji Igora. Vihor će kao i prošle godine pomoći maksimalno koliko može, a nadamo se da ćemo prijaviti i više ekipa. Postoje naznake da bi osim Ultra i Light staze bila organizirana i jedna mini staza od 20tak kilometara za one koji nisu baš toliko spremni da odrade cijeli dan na stazi. Termin je srpanj iduće godine. U mom kalendaru je podebljan debelo crvenim :)

01 listopada 2009

Trening sa ekipom


Svaki trening je poseban po nečemu, ali trening sa ekipom je uvijek posebniji. Možeš odraditi teške vježbe sa puno manje muke, a da ne kažem da radiš sve sa većim intenzitetom nego što bi radio sam. Ekipa te vuće, stimulira, daje dodatni motiv i olakšava dane kada ti se baš i neda. Prošlu zimu skupilo bi nas se i dvadesetak na -10 i odradili bi trening. Sam vjerojatno nebi ni u ludilu provirio nos iz toplog okruženja.

Jučer nas se sakupilo sedmero. Krešo još uvijek odrađuje školske obaveze, ali mi smo sve uredno po planu i programu odradili. Sve skupa desetak kilometara sa zagrijavanjem, istezanjima, intervalima, rastrčavanjem...Uvijek me oduševi činjenica na zadnjem intervalu kada misliš da ljujdi više nemaju snage oni se dodatno napale i izvuku iz sebe sve samo da te natjeraju da i ti ideš brže :)
Koliko je teško, toliko je i gušt.

Za subotu ću biti u komi jer se vraćam sa službenog puta tijekom noći tako da je mala vjerojatnost da ću biti odmoran i spreman. No neki puta baš u tim trenucima kada trebaš odmora izvučeš još koji atom snage više i odradiš sve kako treba. Startne liste su objavljene i po prvi puta ove godine valjda nemam zamjerki. Kategorije se ne miksaju, intervali su OK. Eto uz malo truda svi zadovoljni.

Jučer smo vidjeli i Matjaža u Zagrebu. Trči sa kartom po Bundeku i valjda nadoknađuje sprint na koji nije smio doći. Možda nam se koji puta i pridruži dok malo pohvata konce po Zagrebu.

Uživajte u jeseni i prijavljujte se za Veneciju. Trenutačno smo na 99 prijava. Mogao bi to biti rekord po broju koji je išao sa nama. Imali smo doduše jedne godine autobus od 90 i nešto mjesta. Bila mu je to prva vožnja i u tom trenutku je bio najveći autobus u Hrvatskoj. Poslije ga baš nisam često viđao.